Μενού
Αφρικανική σκόνη
Αφρικανική σκόνη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
  • Α-
  • Α+

Ακόμα και 12 βαθμούς πάνω από τις φυσιολογικές, για την εποχή, θα είναι οι τιμές της θερμοκρασίας από σήμερα, Κυριακή (31/3), και έως την Τρίτη. Το κύμα ζέστης θα έρθει να συμπληρώσει η αφρικανική σκόνη, που θα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που μετέφερε μέσω της ΕΡΤ ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα έχουμε περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, με τα θερμόμετρα να δείχνουν πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. 

Πού θα καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Ο ίδιος μετέφερε πως το κύμα ζέστης θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τον υδράργυρο να υποχωρεί, μερικώς, από την Τετάρτη, αλλά να επιμένει σε υψηλές τιμές.

Ειδικότερα, ενημέρωσε πως αυξημένη θα είναι η θερμοκρασία από βορρά προς νότο, στην ανατολική Μακεδονία, στα νοτιοανατολικά, σε όλη τη Θεσσαλονίκη, την ανατολική Στερεά, την Αττική και πολλά τμήμα της Πελοποννήσου και την Κρήτη. 

Στα νησιά, λόγω της εγγύτητας με τη θάλασσα, η κατάσταση θα είναι καλύτερη. 

Ο μετεωρολόγος στάθηκε, ιδιαίτερα, το ότι η θερμή εισβολή θα έχει μεγάλη διάρκεια αλλά και η θερμοκρασία θα έχει μεγάλη απόκλιση από τα φυσιολογικά. «Είναι μία σημαντική καιρική ανωμαλία» είπε.  

Παράλληλα, επεσήμανε πως θα έχουμε και μεταφορά σκόνης, που φτάσει μέχρι τη Βαλτική. 

Πέπλο αφρικανικής σκόνης πάνω από τη χώρα

Μιλώντας στο ίδιο μέσο, ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης, έκανε μία ανάλυση του φαινομένου της μεταφοράς σκόνης. 

«Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε, αρχικά.

Αναφέρθηκε στο προηγούμενο επεισόδιο, λέγοντας πως είχαν ξεπεραστεί τα όρια που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά δεν ήταν ακραίο.

«Όσο πιο κοντά στην Αφρική βρίσκεται μία περιοχή, τόσο πιο δύσκολη είναι η κατάσταση με την αφρικανική σκόνη, για αυτό ακριβώς και το νησί της Κρήτης αντιμετώπισε τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω των υψηλών τιμών συγκέντρωσης σκόνης» εξήγησε, σε άλλο σημείο. 

Συμβουλές για προστασία από το «κοκτέιλ» ζέστης - σκόνης

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Σταματία Τσικρικά, σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση, έκανε λόγο για «αποπνικτικό κοκτέιλ νέφους, που αποτελείται κυρίως από τη σκόνη». 

Σημείωσε πως ορισμένα από τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να ενσωματωθούν και μύκητες, όπως η γύρη, και να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. 

«Μπορεί να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στο αναπνευστικό και ειδικά σε όσους πάσχουν από άσθμα ή ΧΑΠ». 

Παρατήρησε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο, αλλά με την κλιματική αλλαγή θα γίνεται ολοένα και σοβαρότερο. 

Ζήτησε την «αποφυγή άθλησης και βαριά εργασία σε εξωτερικούς χώρους» κατά τις ώρες που το φαινόμενο είναι σε έξαρση, ενώ προειδοποίησε πως «η επαναληπτικότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στους υγιείς».

Διαβάστε επίσης

Μία Αγγλίδα δημοσιογράφος στην Κυψέλη: Η Έστερ εξηγεί γιατί άφησε το Λονδίνο για την Αθήνα

Σπάνιο βίντεο: Οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα μετά την κατοχή, λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου

 «Σεροτονίνη»: H καθόλου τιμητική αναφορά του Ουελμπέκ στην Ελλάδα που δεν παρατήρησε κανείς

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA