Μενού
Κωσταλέξι
Λαογραφικό Μουσείο Κωσταλεξίου | lamia.gr
  • Α-
  • Α+

Μια μέσα σαν σήμερα αποκαλύφθηκε η τραγική ιστορία της Ελένης Καρυώτη, της κοπέλας που για σχεδόν τρεις δεκαετίες έμενε φυλακισμένη από την οικογένειά της στο υπόγειο του σπιτιού της. Σκηνικό της φρίκης ένα μικρό χωριό της Κεντρικής Ελλάδας, το Κωσταλέξι που από τότε  χρησιμοποιείται κάθε φορά που κάποιος θέλει να περιγράψει αντίστοιχες περιπτώσεις.

Όταν, δηλαδή, κάποιος βρίσκεται κλειδωμένος και εγκλωβισμένος χωρίς τη θέλησή του. Όπως ακριβώς ήταν και η Ελένη επί 29 ολόκληρα χρόνια, μέχρι να γίνει η αποκάλυψη τον Νοέμβριο του 1978 έπειτα από μία ανώνυμη καταγγελία.

Πού βρίσκεται το Κωσταλέξι

Η περιοχή που έχει μείνει στην ανθρώπινη μνήμη για τους λάθος λόγους, είναι στην πραγματικότητα ένα πεδινό χωριό στη Φθιώτιδα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία. Στο χωριό Κωσταλέξης ή Κωσταλέξι, και σε ειδικά διασκευασμένο σιδηροδρομικό βαγόνι λειτουργεί Μουσείο Σιδηροδρόμων[3] ενώ δυτικά του (προς Κομποτάδες) υπάρχει στενό ρήγμα μήκους 2,5 με 3 χλμ. και με υψομετρική διαφορά 750 μ. που ονομάζεται Φαράγγι Κωσταλέξη.

Αναφέρεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μετά την απελευθέρωση επίσημα το 1835 να προσαρτάται στον τότε δήμο Αλόπης (Δρυόπων). Το 1912 με το ΦΕΚ 261Α - 31/08/1912 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης κοινότητας. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί την τοπική κοινότητα Κωσταλέξη που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Λαμιέων του Δήμου Λαμιέων και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 397 κατοίκους. Στην απογραφή του 2001 είχε 753.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA