Μενού
ekav2
  • Α-
  • Α+

Η Νάξος «θρηνεί» τις τελευταίες τρεις ημέρες έναν 22χρονο, ο οποίος εμφάνισε ένα ξαφνικό πρόβλημα και έφυγε από τη ζωή από απανωτές καρδιακές προσβολές παρόλο που, σύμφωνα με την οικογένεια του, ήταν υγιέστατος.

Πρόκειται, σύμφωνα για το Mega, για τον 22χρονο Παναγιώτη με τις αρχικές έρευνες να επικεντρώνονται σε μία ενδεχόμενη καθυστέρηση των γιατρών στην παροχή βοήθειας.

Στενός του συγγενής, μάλιστα, έκανε λόγο πως ο νεαρός έπασχε από τη «νόσο Νάξος», που πρόκειται για μία πολύ σπάνια καρδιοπάθεια με το σύμπτωμα να εμφανίζεται σε 1 άτομο ανά 5.000 περιπτώσεις. Στη Νάξο, ωστόσο, η συχνότητα του καρδιακού συμπτώματος είναι 8 στους 100

Νάξος: Τι αναφέρει η οικογένεια για τον 22χρονο

Συγγενείς του 22χρονου από τη Νάξο κάνουν λόγο πως ο νεαρός δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας, ενώ εκείνη την περίοδο, δηλαδή τρεις μέρες πριν φύγει από τη ζωή, εμφάνισε μόνο λίγο βήχα και δέκατα. «Δεν είχε κανένα σύμπτωμα. Είχε ένα βηχαλάκι, έκανε κάτι δέκατα και πήγαμε στον γιατρό. Ο καρδιολόγος μας είπε να πάει άμεσα στο Κέντρο Υγείας να βάλει ενδοφλέβια φάρμακα» είπε η μητέρα του.

Ο 22χρονος μεταφέρθηκε στη συνέχεια με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Αθήνας, ωστόσο ήταν ήδη αρκετά αργά και έφυγε από τη ζωή από απανωτές καρδιακές ανακοπές. Ο θείος του είπε πως οι γιατροί εξετάζουν τη «νόσο Νάξος», που πρόκειται για μία αρκετά σπάνια μορφή καρδιοπάθειας, η οποία εμφανίζεται σε νέους ανθρώπους και τους σκοτώνει πριν κλείσουν τα 30.

Άξιο αναφοράς είναι ότι λόγω της σπάνιας μυοκαρδιοπάθειας στον χώρο της Μεσογείου, το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει το 2019 να εξεταστούν και οι 5.000 κατοίκους του νησιού. Οι γιατροί περιμένουν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα για τις συνθήκες θανάτου του.

Τι είναι η νόσος Νάξος

Ήταν το 1985 όταν ο καρδιολόγος Νίκος Πρωτονοτάριος και η σύζυγος του Μανταλένα Τσατσοπούλου παρατήρησαν ανεξήγητους αιφνίδιους θανάτους σε νέους στα ορεινά χωριά της Νάξου, εκεί όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι συγγενείς μεταξύ τους.

Μέχρι τότε κανείς δεν μπορούσε να βρει την αιτία της νόσου που σκότωνε αγόρια και κορίτσια πριν κλείσουν τα 30. «Τα πρώτα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Νάξο. ήταν εντυπωσιακό γιατί οι ασθενείς είχαν τραχύ δέρμα στις παλάμες και στα πέλματα και τα μαλλιά τους ήταν πολύ έντονα σγουρά» είπε η Μανταλένα Τσατσοπούλου.

Η κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια που ενδημεί στην περιοχή της Μεσογείου πλήττει παγκοσμίως 1 στα 5.000 άτομα, αλλά στη Νάξο 8 στα 100! «Άλλη μία οικογένεια εδώ στο δικό μας χωριό, είχαν 3 παιδάκια, δύο αγόρια και ένα κορίτσι χάθηκαν και αυτά, μέχρι τα 30 χρόνια. Είχανε 7 παιδιά, 8 ήταν, τα τρία πεθάναν» πρόσθεσε ο θείος του 22χρονου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA