Μενού
Τράπεζα της Ελλάδος
Τράπεζα της Ελλάδος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ένας 60χρονος Βολιώτης έδωσες προς ανταλλαγή στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στη Λάρισα, 40.000 ευρώ κλεμμένα από την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης στη Βεγγάζη, σε χαρτονομίσματα των 200 ευρώ, επτά χρόνια μετά τον εμφύλιο στην αφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», τα χαρτονομίσματα έφεραν αριθμό σειράς που ανήκει στα τραπεζογραμμάτια (χαρτονομίσματα) συνολικής αξίας 159 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναφέρθηκε ότι εκλάπησαν από το Υποκατάστημα της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης στη Βεγγάζη, κατά τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, όταν μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του Μ. Καντάφι, ομάδα ανταρτών φέρεται να κατέλαβε την Τράπεζα και να έκλεψε μυθικό ποσό και χρυσό, με βάση και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διακίνησης Χρημάτων της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν αυτός που παρέδωσε προχθές (10/05) στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ σε εμφανώς φθαρμένα χαρτονομίσματα των 200 ευρώ, δηλώνοντας στην ΕΛ.ΑΣ. ότι τα χρήματα τα προσκόμισε νωρίτερα το πρωί της ίδιας ημέρας ένας 60χρονος Βολιώτης, προκειμένου να τα ανταλλάξει με καινούργια λόγω φθοράς.

Από τον έλεγχο ωστόσο της αριθμού της σειράς, προέκυψε ότι τα φθαρμένα χαρτονομίσματα έφεραν τον αριθμό σειράς Χ039 που ανήκει στα τραπεζογραμμάτια προερχόμενα από κλοπή στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης.

Το χρηματικό ποσό που παραδόθηκε από το στέλεχος της ΤτΕ στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας κατασχέθηκε, με την ΕΛ.ΑΣ., η οποία σχηματίζει δικογραφία για το αδίκημα της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος. Να διευκρινιστεί ότι η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε, καθώς τα χαρτονομίσματα αναγνωρίστηκαν ως κλεμμένα με βάση τον συριακό τους αριθμό.

Κίνδυνος από κλεμμένα τραπεζογραμμάτια της Λιβύης

Η Τράπεζα της Ελλάδας είχε ανησυχήσει για το ενδεχόμενο του «προφανούς κίνδυνος η χώρα να κατακλυσθεί από κλεμμένα τραπεζογραμμάτια της Λιβύης» με αφορμή δύο περιστατικά.

Το πρώτο καταγράφηκε στις 8/4/2019 και στο Υποκατάστημα Κομοτηνής της ΤτΕ όπου παραδόθηκαν προς ανταλλαγή 50 φθαρμένα τραπεζογραμμάτια των 200 ευρώ και 10 τραπεζογραμμάτια των 100 ευρώ (συνολικής αξίας 11.000 ευρώ ).

Το δεύτερο καταγράφηκε στις 30/6/2021 και Υποκατάστημα Σερρών της ΤτΕ όπου παραδόθηκαν προς ανταλλαγή 14 φθαρμένα τραπεζογραμμάτια των 200 ευρώ (συνολικής αξίας 2.800 ευρώ).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA