Μενού
erdogan libya.jpg
Turkish Presidency via AP, Pool
  • Α-
  • Α+

Αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας χαρακτηρίζει η Ελλάδα, με επιστολή η οποία επιδόθηκε στον ΟΗΕ στις 17 Ιανουαρίου, την κήρυξη από τη Λιβύη συνορεύουσας ζώνης που ακολουθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με την επιστολή της, η Ελλάδα δηλώνει ότι οι συντεταγμένες και ο χάρτης που περιέχεται στη λιβυκή επιστολή είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας για τρεις λόγους:

  1. Κλείνει τον κόλπο της Σύρτης, κίνηση με την οποία η Ελλάδα έχει εναντιωθεί από το 1974.
  2. Χρησιμοποιεί ευθείες γραμμές βάσης – η Ελλάδα έχει εναντιωθεί και σε αυτό από το 2005 – που είναι αντίθετες επίσης με το Διεθνές Δίκαιο.
  3. Οι συντεταγμένες που έχει καταθέσει η Λιβύη ακολουθούν την παράνομη οριοθέτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019.

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Παράνομο»

Κατά τις ίδιες πηγές, η Αθήνα με την συγκεκριμένη ευκαιρία επαναλαμβάνει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο και παράνομες όποιες κινήσεις γίνονται με βάση τις συντεταγμένες που αυτό προβλέπει.

Τυχόν προβλήματα με τις οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλύονται ειρηνικά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, σύμφωνα με την πάγια ελληνική θέση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA