Παρελθόν αποτελεί πλέον η εγκληματική σπείρα που δραστηριοποιούταν στο λαθρεμπόριο καυσίμων, μετά από διεξοδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ, με δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις.
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, επρόκειτο για δύο εγκληματικούς «βραχίονες», τα μέλη των οποίων παρέμβαιναν στις αντλίες καυσίμων και στο σύστημα παρακολούθησης εισροών – εκροών πρατηρίων, με σκοπό την εξαπάτηση των καταναλωτών.
Το παραπάνω κατάφερναν με τη χρήση ενός παράνομου λογισμικού, που μείωνε τις ποσότητες καυσίμου που παραδίδονταν στους καταναλωτές, χρεώνοντάς τους όμως την πλήρη ποσότητα.
Λαθρεμπόριο καυσίμων: Το «hardware» και το «software»
Πιο αναλυτικά, η πρώτη εγκληματική οργάνωση, δρούσε με «βιτρίνα» εταιρείας τεχνικής υποστήριξης πρατηρίων υγρών καυσίμων, εντάσσοντας σταδιακά σε αυτή τα υπόλοιπα μέλη – πρατηριούχους και προχωρούσαν στην αλλοίωση των συστημάτων μέτρησης καυσίμων (αντλιών) και του λογισμικού τους.
Με αυτό τον τρόπο εξαπατούσαν τους καταναλωτές με ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων και αποκόμιζαν τεράστια οικονομικά οφέλη από την πώλησή τους.
Για να πετύχουν τον σκοπό τους, ο αρχηγός μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης, διέθετε έναντι αμοιβής στα πρατήρια καυσίμων ένα παράνομο εξειδικευμένο πρόγραμμα, το οποίο επικοινωνούσε με τις αντλίες των πρατηρίων και παρέκαμπτε το νόμιμο σύστημα εισροών – εκροών.
Παράλληλα επέτρεπε τη διενέργεια παραδόσεων καυσίμων χωρίς την έκδοση φορολογικών δελτίων εσόδων.
Το «έξυπνο πρόγραμμα» ήταν εγκατεστημένο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των πρατηρίων, ώστε να μην εντοπίζεται από τις ελεγκτικές Αρχές, και έδινε τη δυνατότητα στους πρατηριούχους να ορίζουν το ποσοστό καυσίμου που θα παρακρατούσε η κάθε αντλία (10 έως 30%).
Η τεχνική υποστήριξη του προγράμματος πραγματοποιούνταν από 8 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθησαν, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι και τεχνικοί της εταιρείας.
Μεταξύ αυτών, ένας προγραμματιστής – ιδιοκτήτης εταιρείας, που είχε δημιουργήσει το πρόγραμμα εισροών – εκροών και το «έξυπνο πρόγραμμα» παραβίασης του φορολογικού μηχανισμού.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είναι είτε πρατηριούχοι με το παράνομο πρόγραμμα είτε προσωρινοί υπεύθυνοι που βρέθηκαν να εργάζονται ενώ το πρόγραμμα δούλευε.
Όσον αφορά τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, βρέθηκε πως ο αρχηγός τους είχε δημιουργήσει εξειδικευμένο λογισμικό, το οποίο εγκαθιστούσε μέσω USB Stick, ώστε οι πρατηριούχοι να παρεμβαίνουν στις αντλίες και να ορίζουν το ποσοστό αλλοίωσης της ποσότητας.
Ο ίδιος αναλάμβανε προσωπικά την εγκατάσταση και την υποστήριξη του λογισμικού στους πελάτες, ενώ παράλληλα προσέφερε τη δυνατότητα να το απενεργοποιούν κατά βούληση, δυσχεραίνοντας έτσι το ελεγκτικό έργο των Αρχών.
Έξι μέλη διαδραμάτιζαν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς διέθεταν εξειδικευμένες γνώσεις για τη βελτίωση του προγράμματος και την επίλυση προβλημάτων που ανέκυπταν, ενώ μέλος – συνεργάτης του ηγετικού, αποτελούσε τον εισπράκτορα από -105- πρατηριούχους, με πληρωμές σε μετρητά.
Συνολικά από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- -100- κεντρικές μονάδες Η/Υ,
- -8- πολυτελή αυτοκίνητα και -1- βαν,
- πλήθος σημειώσεων, κινητών τηλεφώνων και usb stick, καθώς και
- -520.000- ευρώ.
Περαιτέρω, από τα ανωτέρω πρατήρια στα 34 εντοπίστηκε το παράνομο πρόγραμμα να λειτουργεί και σε 10 εξ’ αυτών, μέχρι στιγμής, έχει αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας τους για 2 έτη από αρμόδια κλιμάκια της Α.Α.Δ.Ε. και του Σ.Δ.Ο.Ε..
Εκτιμάται ότι, η συνολική οικονομική ζημία που υπέστησαν οι καταναλωτές από τη δράση των ανωτέρω εγκληματικών οργανώσεων, ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.