Μενού
Πλημμύρες στη Θεσσαλία
Πλημμυρισμένα γεωργικά μηχανήματα στη Θεσσαλία | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στον ΣΚΑΪ μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία.

Ο Ευθύμης Λέκκας κάνοντας μία αποτίμηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως προέκυψαν από την κακοκαιρία Daniel, αναφέρθηκε και στο φετινό καλοκαίρι και το πόσο ζεστό θα είναι τελικά.

«Υπάρχουν φόβοι για νέες πλημμύρες στη Θεσσαλία, μετά τον Αύγουστο» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «Οι περιοχές που υπέστησαν καταστροφές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Η περίοδος της αποκατάστασης δεν είναι μόνο να επανορθώσουμε, αλλά να μπορούν όσα έργα γίνουν να ανταπεξέλθουν σε νεά φαινόμενα. Χρειάζεται σχέδιο, θέλει καινοτόμες διαδικασίες, να δούμε τις συνθήκες στις περιοχές, για να τις αποφύγουμε».

Λέκκας: Τι είπε για τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία

Συνεχίζοντας, ο Ευθύμης Λέκκας στάθηκε στα μέτρα πρόληψης, που πρέπει να ληφθούν, υπογραμμίζοντας πως «για τη Θεσσαλία είναι σημαντικό το θέμα των φραγμάτων και πώς θα μειωθεί η τρωτότητα».

«Από μετά το καλοκαίρι πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε ο νέος οικισμός που θα δημιουργηθεί να μην διατρέχει αυτό τον κίνδυνο (σ.σ. των πλημμυρών), θέλει γρήγορες διαδικασίες, να δημιουργηθούν μικρά φράγματα που θα ανασχέσουν τη ροή των ποταμών».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εικόνες όπως στον Daniel τον επόμενο χειμώνα, ο καθηγητής είπε: «το επόμενο καλοκαίρι, μπορώ να σας πώ. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία ήταν Σεπτέμβριο», σημειώνοντας ότι «είχαμε δύο φαινόμενα χιλιετίας μέσα σε δύο χρόνια», αναφερόμενος στην κακοκαιρία Ιανός και στην κακοκαιρία Daniel.

Λέκκας: Όσα ανέφερε για τον καύσωνα

«Ο πρώτος καύσωνας ήρθε πάρα πολύ νωρίς» είπε, επίσης, προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει και με τέτοια αρνητικά χαρακτηριστικά. «Αυτό οδηγεί σε έναν κύκλο φαινομένων, με φαινόμενα, με πλημμύρες, με πυρκαγιές».

«Τα φαινόμενα θα εναλλάσσονται πιο γρήγορα και θα προσβάλλουν πιο μεγάλες περιοχές από ό,τι μέχρι τώρα. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα. Μελέτη των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε το χειρότερο καλοκαίρι από τη βιομηχανική επανάσταση, σε παγκόσμιο επίπεδο, πράγμα πολύ σημαντικό». Η Ελλάδα είναι το hot spot και η Μεσόγειος και είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε ένα μεγάλο καλοκαίρι με 40άρια, μέσα στην επόμενη πενταετία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA