Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας που έγιναν αισθητοί και στην Αττική.
Πιο συγκεκρικένα, σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα (19/08) και συγκεκριμένα στις 03:23.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο πέντε χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Προκόπι της Εύβοιας, σύμφωνα με τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Είκοσι λεπτά αργότερα ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 της κλίμακας Ρίχτερ οκτώ χιλιόμετρα Ανατολικά-Βορειοανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας.
Την Κυριακή (18/05) είχαν σημειωθεί δεκάδες δονήσεις με επίκεντρο το Προκόπι Ευβοίας με τις δύο μεγαλύτερες να είναι 4,4 και 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόκειται για δονήσεις με μικρό εστιακό βάθος 13 και 12 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Για αυτό και έγιναν αισθητές ακόμη και στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Λέκκας: «Θα είχαμε τέτοιους σεισμούς των 4 και 5 Ρίχτερ»
Αναφορικά με τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στη Βόρεια Εύβοια, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤΝews.
«Είναι ο τρίτος σεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ το τελευταίο 24ωρο που έχει αρχίσει η σεισμική δραστηριότητα. Όπως είχα τονίσει από την αρχή θα είχαμε τέτοιους σεισμούς της τάξεως των 4 και 5 Ρίχτερ για τις επόμενες ημέρες.
Αυτό το λέμε γιατί την ίδια εικόνα είχαμε και στις προηγούμενες σεισμικές διεγέρσεις.
Το τεκτονικό καθεστώς της περιοχής είναι τέτοιο που μας δίνει αυτή την εικόνα. Δηλαδή σεισμούς από 4 έως 5 Ρίχτερ οι οποίοι εξελίσσονται μέσα στο χρόνο τριών τεσσάρων και πέντε ημερών.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας ωστόσο παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στους κατοίκους και στις Αρχές της περιοχής. Θεωρώ ότι θα παραμείνουν τα μεγέθη σε αυτό το επίπεδο» τόνισε ο κ. Λέκκας.
Σεισμοί στην Εύβοια: Κλειστά σχολεία σήμερα (19/05)
Σήμερα (19/05), κλιμάκια των μηχανικών αναμένεται να κάνουν αυτοψίες για να δώσουν το πράσινο φως ή το κόκκινο στην χειρότερη περίπτωση για την καταλληλότητα ή όχι των κτιρίων.
Από τις σεισμικές δονήσεις, προκλήθηκαν ρωγμές σε 20 σπίτια, καταστήματα και στο μουσείο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου.
Με απόφαση του Δημάρχου Μαντουδίου - Λίμνης Αγίας Άννας τα σχολεία όλων των βαθμίδων του δήμου θα παραμείνουν σήμερα κλειστά, ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος από κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.