Μενού
tempi 2003.jpg
Λίγα λεπτά μετά το πολύνεκρο τροχαίο στα Τέμπη το 2003. | EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
  • Α-
  • Α+

Φρίκη και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η δολοφονία βρέφους 6,5 μηνών στο Μακροχώρι Ημαθίας από τη μητέρα του, το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr,, από τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής προέκυψε ότι το μωρό υπέστη κάταγμα κρανίου και πολλαπλές κακώσεις προσώπου και στοματικής κοιλότητας.

Το ίδιο μέσο αποκάλυψε επίσης ότι η μητέρα του βρέφους, η οποία συνελήφθη, ήταν μαθήτρια στην τάξη του 2003, όταν 21 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Δεν έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τις ντροπιαστικές δηλώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας ότι δήθεν ο θάνατος των παιδιών δεν πήγε χαμένος. Πέρα από το έλλειμμα ενσυναίσθησης, προκύπτει, πλέον και «κενό λογικής».

Στην πραγματικότητα, με φόντο την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, επιχειρήθηκε από ορισμένους κύκλους να εξηγηθεί ότι μέσα από τέτοια οδυνηρά συμβάντα, δήθεν λαμβάνονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών του κρατικού μηχανισμού και οι νεκροί γίνονται «μάρτυρες».

Η ίδια η ζωή διέψευσε με τραγικό τρόπο μάλιστα τα παραπάνω επιχειρήματα, αφού ναι μεν το οδικό δίκτυο στα Τέμπη βελτιώθηκε, ωστόσο φαίνεται πως δεν έγινε κάτι ουσιαστικό για τα θύματα που δεν έχασαν τη ζωή τους.

Πώς στηρίχθηκαν άραγε οι οικογένειες των νεκρών και οι άνθρωποι που «καταδικάστηκαν» να ζουν με τις θλιβερές απώλειες συγγενών και φίλων τους, σε μια μικρή τοπική κοινωνία; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Μακροχώρι Ημαθίας: Σκοτώθηκαν 21 μαθητές

Την Κυριακή 13 Απριλίου του 2003 η Ελλάδα πάγωσε και βυθίστηκε στο πένθος. Ένα λεωφορείο που μετέφερε 49 μαθητές της Α' τάξης του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, κινούνταν με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. Στο ύψος των Τεμπών, το λεωφορείο με τους μαθητές συγκρούστηκε με φορτηγό, το οποίο έχασε τον έλεγχο και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα.

tempi

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, το φορτηγό μετέφερε φύλλα νοβοπάν, τα οποία έπεσαν πάνω στο λεωφορείο, με ολέθρια αποτελέσματα: 21 μαθητές σκοτώθηκαν, 9 τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι 26 χτύπησαν ελαφρά.

tempi

Η κούραση του οδηγού, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι περισσότερες από τις επιτρεπόμενες ώρες, η φθορά των ελαστικών του φορτηγού, η λανθασμένη πρόσδεση του φορτίου και τέλος η παλαιότητα του λεωφορείου που μετέφερε τους μαθητές, ήταν κάποιες από τις βασικές αιτίες της τραγωδίας.

tempi

Επιπλέον, εικάζεται ότι τα δύο οχήματα κινούνταν με ταχύτητα άνω της επιτρεπόμενης. Να σημειωθεί ότι και τα δύο είχαν αφαιρέσει τον περιορισμό ταχύτητας από τους ταχογράφους τους.

Κομβικό ρόλο για την τραγωδία, ωστόσο, έπαιξε το γεγονός ότι σε μεγάλο ποσοστό του οδικού δικτύου Αθήνας-Θεσσαλονίκης δεν υπήρχε διαχωριστικό διάζωμα μεταξύ των λωρίδων κυκλοφορίας.

Μάλιστα, στα Τέμπη λόγω μορφολογίας της περιοχής, οι λωρίδες κυκλοφορίας ήταν στενότερες. Το έργο της παράκαμψης του επικίνδυνου σημείου ολοκληρώθηκε με την παράδοση της σήραγγας των Τεμπών τον Απρίλιο του 2017.

tempi

Η δίκη για τα Τέμπη

Η δίκη για την τραγωδία στα Τέμπη το 2003 άρχισε τον Μάρτιο του 2005 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 στον Άρειο Πάγο.

Τα αποτελέσματα της δικαστικής διαδικασίας ήταν η αθώωση του οδηγού του λεωφορείου, καταδίκη του οδηγού της νταλίκας σε κάθειρξη 15 ετών, καταδίκη των συνιδιοκτητών της νταλίκας σε κάθειρξη 14 ετών και 11 ετών, καταδίκη του γενικού διευθυντή της εταιρείας σε τετραετή φυλάκιση, καταδίκη του διευθυντή εργοστασίου σε τετραετή φυλάκιση και καταδίκη του προϊσταμένου βάρδιας εργοστασίου σε φυλάκιση 3 ετών.

tempi

Η αστική αποζημίωση ορίστηκε από το πρωτοδικείο στο ποσό περίπου των 10 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο του 2005, η οποία μειώθηκε στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Μακροχώρι Ημαθίας: Νέες τραγωδίες

Η τραγωδία με τους 21 νεκρούς μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας δεν σταμάτησε στα Τέμπη το 2003.

Όπως έγινε γνωστό, στις 3 Ιουλίου 2022, έβαλε τέλος στη ζωή του 35χρονος, ο οποίος ήταν συμμαθητής των παιδιών και είχε τραυματιστεί σοβαρά στο δυστύχημα. Μάλιστα, είχε νοσηλευτεί για αρκετές μέρες στην εντατική.

Ο θάνατός του έγινε γνωστός μέσα από τα social media, από συμμαθήτρια των παιδιών.

Όσο για τη μητέρα που σκότωσε το μωρό της την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε πάει στην εκδρομή, αλλά φέρεται να αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, μετά το τραγικό δυστύχημα και τους θανάτους 21 συμμαθητών της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA