Μενού
Εικόνες από τη δίκη για το Μάτι
Εικόνες από τη δίκη για το Μάτι | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων στο Μάτι μέσα στη δικαστική αίθουσα κατά την ώρα των εισηγήσεων των συνηγόρων για την αναγνώριση ελαφρυντικών για τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι.

Οι συγγενείς αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή στην ανακοίνωση της αθώωσης των περισσότερων εκ των 21 κατηγορούμενων για την τραγωδία στο Μάτι, φωνάζοντας «ντροπή». 

«Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε και εμείς βασιζόμασταν σε εσάς» φώναξε κάποιος στους δικαστές, λίγο πριν διακόψουν για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Εικόνες από τη δίκη για το Μάτι
Εικόνες από τη δίκη για το Μάτι | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ακροατήριο: Διέλυσαν τα σπίτια μας… το δικαστήριο σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς στους ζωντανούς και στην αλήθεια.

Πρόεδρος: Να περάσετε έξω…

Ακροατήριο: Σας θεωρώ προσωπικά υπεύθυνη για τα χάλια της χώρας. Βγάλτε μας όλους έξω!

Γυναίκα: Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες... Έχετε καταλάβει τι δικάσατε; 

Πρόεδρος: Μην διακόπτετε.

Γυναίκα: Δεν μπορώ, πνίγομαι. Το εγκεφαλικό θα το πάθω τώρα.

Άνδρας: 24χρονών παιδί έχασε.. αφήστε την.

Πρόεδρος: Δεν θα διακόπτετε τους συνηγόρους!

Γυναίκα: Ποτέ να τους βρω να τα πω;

Οι παριστάμενοι χειροκροτούσαν αποδοκιμαστικά σε κάθε διακοπή της διαδικασίας. 

«Συγχαρητήρια. Τσίπα δεν έχετε ... Ξεφτιλισμένοι. (...) Ελεεινοί. Δεν είστε άνθρωποι» φώναζαν οι συγγενείς αδυνατώντας να πιστέψουν την απόφαση της δικαιοσύνης.

Στο δικαστήριο παραβρέθηκε και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επίσης, αντέδρασε έντονα. «Προκαλείτε την κοινωνία» είπε στο δικαστήριο

Η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Εφετείου η πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που διαφοροποιήθηκε από εκείνην του εισαγγελέα κηρύσσοντας ενόχους τους:

  • Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου που πήγαινε στο Μάτι προς τα διυλιστήρια Κορίνθου).
  • Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πνιγμό 9 ανθρώπων στη θάλασσα, καθώς δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής ούτε τις λέμβους της ΕΜΑΚ.
  • Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματικές βλάβες 32. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου και την μη ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των δυνάμεων της πυροσβεστικής.
  • Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων και ομοίως τον
  • Χαράλαμπο Χιώνη τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής για την παράλειψη να προχωρήσουν σε οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων, για την απουσία ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς και την μη ορθή διαχείριση συντονισμού των δυνάμεων.
Δίκη για το Μάτι
Δίκη για το Μάτι | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τέλος, κήρυξε ένοχο και τον κάτοικο Νταού Πεντέλης Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, για εμπρησμό από αμέλεια.

Αθώοι ομόφωνα κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι ομόφωνα επίσης κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA