Μενού
astinomia panepistimio thessaloniki
ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | thestival.gr
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί της Δευτέρας (19/02) η επέμβαση της αστυνομίας για την λήξη της κατάληψης στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έξω από το κτήριο της σχολής υπάρχουν διμοιρίες των ΜΑΤ αλλά και φοιτητές με πανό ενώ φώναζαν συνθήματα για το άσυλο.

«Η δημόσια δύναμη επενέβη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ κι έθεσε τέλος σε μια πολυήμερη κατάληψη του κτηρίου μας. Η συνέλευση της σχολής στις 7/2 τόνισε ότι η κατάληψη δημοσίων κτηρίων δεν δικαιολογείται ως μορφή διαμαρτυρίας, ούτε νομιμοποιείται με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων είτε αυτά είναι φοιτητικά είτε οποιαδήποτε άλλα» τόνισε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Καθηγητής και Κοσμήτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Πρόσθεσε ότι «πριν από λίγο τα αρμόδια όργανα της πολιτείας έπραξαν το καθήκον τους και ανοίξανε τη Νομική Σχολή αποκαθιστώντας της λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας που είναι ζωτικής σημασίας για το παρόν των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν και για το μέλλον του τόπου».

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά τις επόμενες μέρες σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί, είπε ακόμα ο κ. Γκλαβίνης προσθέτοντας ότι «και σήμερα το απόγευμα αν προλάβουμε θα γίνουν (εξετάσεις)».

 

Δεν έγιναν προσαγωγές

Όπως μεταδίδει το thestival.gr, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν συντονισμένα στους χώρους της σχολής και άνοιξαν τις πόρτες που είχαν κλείσει με αλυσίδες και λουκέτα οι καταληψίες.

Έως και αυτήν την ώρα, διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει κάθε πιθανή δίοδο προς το κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ και προς την είσοδο της Νομικής Σχολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντός του κτιρίου εντοπίστηκαν περίπου 20 άτομα, χωρίς να πραγματοποιηθεί κάποια προσαγωγή ή σύλληψη.

Η αστυνομική επιχείρηση έρχεται σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε στους φοιτητές ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης. Ο κ. Γκλαβίνης απηύθυνε έκκληση για διακοπή της κατάληψης προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο.

«Εδώ, στη Νομική Σχολή, βρισκόμαστε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Ποτέ άλλοτε προπτυχιακοί φοιτητές δεν έκλειναν τις πόρτες στους μεταπτυχιακούς, οι οποίοι έχουν δικό τους σύλλογο. Πρόκειται για μία πολύ σκληρή κατάληψη, ανάλγητη απέναντι σε συναδέλφους τους, οι οποίοι υφίστανται τεράστια ζημία. Ακόμη χειρότερο, το ότι είναι μία εντελώς ανέξοδη για τους συμμετέχοντες διαμαρτυρία, που βασίζεται σε μία λογική "θα κάνουμε ό,τι κάνουμε κι όπου βγει". Κι εμείς, δυστυχώς, είμαστε όμηροι αυτής της κατάστασης» είπε ο κ. Γκλαβίνης σε συνέντευξή που παραχώρησε.

Στο σημείο βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει η ηρεμία και η γαλήνη στο πανεπιστήμιο κι ότι οι φοιτητές δεν βρίσκονται σε κάποιον κίνδυο», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν γνώριζε για την αστυνομική επιχείρηση και αν υπάρχουν καταληψίες στο κτίριο.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA