Μενού
Αγιογραφία
Αγιογραφία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Διανύουμε πλέον τη Μεγάλη Εβδομάδα πριν το Πάσχα, την περίοδο που, κατά τη χριστιανική παράδοση, έλαβαν χώρα τα πάθη του Ιησού Χριστού, πριν τη ανάστασή του, με κάθε μέρα της να σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό.

Συγκεκριμένα, η σημερινή, Καθαρά Δευτέρα (29/4), είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, πρόσωπο διαφορετικό από τον Ιωσήφ, σύζυγο της Θεοτόκου.

Η ιστορία του Ιωσήφ

Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος γιος του Ιακώβ. Λόγω της ενάρετης διαγωγής του, τα αδέλφια του τον ζήλευαν αθεράπευτα, και κατέληξαν να τον εκδιώξουν, λέγοντας ψέματα στων Ιακώβ πως τον είχε κατασπαράξει ένα θηρίο.

Καθώς όμως δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, τον πούλησαν σε εμπόρους, οι οποίοι με την σειρά τους τον πούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Φαραώ Πετεφρή.

Εκεί ο Ιωσήφ αντιστάθηκε στις ερωτικές επιθυμίες της συζύγου του Φαραώ, συκοφαντήθηκε από την ίδια και ο μονάρχης τον φυλάκισε. Κάποτε όμως ο πετεφρής είδε ένα δυσοίωνο όνειρο και ζήτησε έναν ερμηνευτή.

Ο Ιωσήφ διάβασε τα σημάδια, προβλέποντας ότι θα έλθουν στη χώρα επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και λιμού. Ο Φαραώ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος από τη σοφία του, έδωσε στον Ιωσήφ υψηλή θέση στην αυλή του.

Υπό τη διαχείρισή του, γλίτωσε ο λαός του φαραώ στα χρόνια του λιμού. Εκείνη την περίοδο, τα αδέλφια του, λιμοκτονώντας, ήρθαν επαίτες στις πύλες της πόλεις για να ζητήσουν βοήθεια.

Ο Ιωσήφ τότε όχι μόνο δεν τους εκδικήθηκε, αλλά τους καλωσόρισε να ζήσουν μαζί με τον πατέρα τους στην αυλή του Φαραώ, σε μία ιδιαίτερη κίνηση μεγαλοψυχίας.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA