Μεγάλες δυσκολίες συναντούν οι συμμετέχοντες στο Καραβάνι Αλληλεγγύης για τη Γάζα, καθώς οι αρχές της Αιγύπτου εμποδίζουν τα μέλη των αποστολών από το να φτάσουν στην Ισμαηλία, στη δυτική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ, επιχειρώντας από εκεί να περάσουν στο Σινά.
Οι αιγυπτιακές αρχές στήνουν μπλόκα στα πρώτα και δεύτερα διόδια μετά το Κάιρο, όπου βρίσκονται μέλη της πρωτοβουλίας March to Gaza.
Μάλιστα, νωρίτερα σταματούσαν οχήματα, ζητούσαν διαβατήρια και προχωρούσαν σε κατασχέσεις τους. Οι αρχές πιέζουνεπιπλέον τους συμμετέχοντες να μπουν σε ταξί και να επιστρέψουν στο Κάιρο, απειλώντας πως δεν θα πάρουν πίσω τα διαβατήρια..
Αναφορές για βίαιες επιστροφές στο Κάιρο
Μάλιστα, στα δύο αυτά διόδια έχουν μπλοκαριστεί μέλη και από άλλες εθνικές αποστολές που προσπαθούν να περάσουν. Στα δεύτερα διόδια εκατοντάδες άτομα πραγματοποιούν διαμαρτυρία, ενώ επιδιώκουν να κατασκηνώσουν εκεί πιέζοντας να περάσουν στην Ισμαηλία.
Την ίδια ώρα, πολλά μέλη της ελληνικής αποστολής βρίσκονται έξω από την πόλη, με τις αρχές της Αιγύπτου να έχουν στήσει και εκει φραγμό.
Ωστόσο, αν και αρχικά υπήρξαν αναφορές για συλλήψεις, οι αρχές της χώρας εξανάγκασαν τους διαδηλωτές που βρίσκονταν στα διόδια του δρόμου προς την Ισμαηλία να μπουν σε βαν και να επιστρέψουν πίσω στο Κάιρο.
Σύμφωνα δε με άλλες αναφορές, στην Ισμαηλία ξενοδοχεία σταμάτησαν να δέχονται πολίτες ξένων χωρών, έπειτα από πιέσεις.
Σε ανάρτησή του, το March to Gaza Greece επισήμανε νωρίτερα: «Η ελληνική αποστολή παραμένει στο σημείο ελέγχου και απαιτεί μαζί με χιλιάδες ακτιβιστές από όλο τον κόσμο να περάσει προκειμένου να φτάσει στην Ισμαϊλία και από εκεί να συνεχίσει την πορεία της για να σπάσει ο αποκλεισμός στη Γάζα».
Τι αναφέρει στο Reader.gr μέλος της ελληνικής αποστολής
«Είναι φανερό ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την απρόκλητη και πολύ σοβαρή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, οι αιγυπτιακές αρχές επιχειρούν με πολύ μεγαλύτερη διάθεση καταστολής να παρεμποδίσουν οποιαδήποτε συγκέντρωση», σημειώνει στο Reader.gr η Νίκη Πετράκη, μέλος της ελληνικής αποστολής και συμπληρώνει:
«Οι αιγυπτιακές αρχές, παρά το γεγονός ότι χαιρέτησαν διακηρυκτικά τον ερχομό αλληλέγγυου προς την Παλαιστίνη κόσμου, τελικά υποκύπτουν στις πιέσεις του ισραηλινού κράτους και του δυτικού ιμπεριαλισμού που επιχειρεί να καταπνίξει οποιαδήποτε εκδήλωση αλληλεγγύης και να βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα που δίνει».
«Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος, να φτάσουμε στη Ράφα, στα σύνορα με τη Γάζα. Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό! Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία. Να καταδικάσουμε τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ», τονίζει καταληκτικά το μέλος του «March to Gaza Greece».

Υπενθυμίζεται ότι εμπόδια αντιμετώπιζαν αρκετές αποστολές της πρωτοβουλίας «March to Gaza» τις τελευταίες δύο ημέρες.
Πολλά μέλη της ελληνικής αποστολής κρατήθηκαν αναίτια κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Καΐρου, ωστόσο μετά από πιέσεις αφέθηκαν ελεύθερα μετά από 10 ώρες.
Το «March to Gaza Greece» σημειώνει σχετικά: «Τα μέλη της αποστολής αρνήθηκαν να αποδεχθούν άνευ όρων την απέλαση και διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να συμμετέχουν σε μια ειρηνική, ανθρωπιστική αποστολή.
Συζήτησαν, συντονίστηκαν και οργανώθηκαν εντός του χώρου κράτησης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αξιοπρέπεια και η συλλογικότητα δεν μπαίνουν σε αναστολή ούτε υπό πίεση.
Η πίεση απέδωσε. Οι φωνές αλληλεγγύης στην Ελλάδα και το εξωτερικό λειτούργησαν ενισχυτικά. Ευχαριστούμε όσες και όσους έδειξαν έμπρακτη στήριξη».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.