Αδειοδοτήθηκε, με την έκδοση απόφασης που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, η θέση σε εμπορική λειτουργία του κλάδου «25ης Μαρτίου – Μίκρα» του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Από την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2026, ο νέος κλάδος θα λειτουργεί ως ενιαίο δίκτυο με το υφιστάμενο τμήμα της βασικής γραμμής «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Νέα Ελβετία – Αμαξοστάσιο Πυλαίας», ολοκληρώνοντας το δίκτυο αστικού σιδηροδρόμου, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η αδειοδότηση του νέου κλάδου αποτελεί το τελευταίο θεσμικό βήμα πριν από την παράδοση του έργου στο επιβατικό κοινό.
Μετρό Θεσσαλονίκης - Νέες στάσεις και συρμοί
Η άδεια εκδόθηκε έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχων και πιστοποιήσεων για την υποδομή και τα συστήματα, για τη λειτουργία του νέου κλάδου ως μέρους του ενιαίου δικτύου της βασικής γραμμής.
Ειδικότερα, η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. έχει βεβαιώσει την αρτιότητα, την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία των συστημάτων της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως αναθέτουσας αρχής.
Επιπλέον, έχουν εκδοθεί τα πιστοποιητικά των αναδόχων των επιμέρους συμβάσεων κατασκευής της επέκτασης και προμήθειας των συστημάτων και των 15 νέων συρμών, με τα οποία βεβαιώνεται ότι οι εργασίες στο σύστημα αστικού σιδηροδρόμου της επέκτασης έχουν ολοκληρωθεί και ότι έχουν περατωθεί όλες οι δοκιμές απόδοσης.
Έχει επίσης εκδοθεί από τον ανεξάρτητο φορέα επικύρωσης TÜV Rheinland το απαιτούμενο πιστοποιητικό ασφαλείας για τη λειτουργία του δικτύου αστικού σιδηροδρόμου, επιβεβαιώνοντας την ολοκλήρωση των επιβεβλημένων διαδικασιών πιστοποίησης για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της επέκτασης.
- Ο «γορίλας του Ιωαννίδη» Παρασκευάς Μπόλαρης και το «πραξικόπημα της πιτζάμας»
- Ντόλι Πάρτον: Η αιτία θανάτου της βασίλισσας της κάντρι και το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο
- Συγκινεί η Καίτη Γαρμπή με το αντίο της στον Δημήτρη Κόκοτα: «Δυόμισι χρόνια περιμέναμε ένα θαύμα»
- Η ομιλία του Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ, το μασάζ με τα διυλιστήρια και οι ανησυχίες ενός κορυφαίου υπουργού
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.