Μενού
Metro Thessalonikis
Πολίτες στις αποβάθρες | Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM
  • Α-
  • Α+

«Θετικό πρόσημο» έχει το Μετρό Θεσσαλονίκης κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας του, συμβάλλοντας τόσο στην μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της πόλης όσο και στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων την περίοδο των εορτών. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα του Ιωάννη Πολίτη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και Διευθυντή του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής, ο οποίος μίλησε σχετικά στο Reader.

Ο κ. Πολίτης διαχώρισε τις επιπτώσεις της λειτουργίας του Μετρό σε δύο κατηγορίες: τις άμεσες που είναι ήδη αντιληπτές και τις μακροχρόνιες που θα διαπιστωθούν σε βάθος χρόνου. 

«Η επέκταση προς Καλαμαριά θα δείξει πόσο επικρατέστερο από λεωφορεία και ΙΧ είναι το Μετρό»

Στα τέλη του 2025 θα προστεθούν 5 νέοι σταθμοί στο δίκτυο των 13 σταθμών που λειτουργούν ήδη. Πρόκειται για την επέκταση προς την Καλαμαριά, με τους σταθμούς Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα. Σύμφωνα με τον Ιωάννη Πολίτη, εκεί θα φανεί η κυριαρχία του Μετρό έναντι των λεωφορείων αλλά και των ΙΧ.

«Το πιο σημαντικό στοιχείο της επέκτασης του Μετρό είναι ότι θα χρησιμοποιείται για μετακινήσεις μεγαλύτερου μήκους. Όσο πιο μεγάλο είναι το μήκος της μετακίνησης τόσο πιο ανταγωνιστικό γίνεται το Μετρό. Γιατί υπήρχαν συζητήσεις από συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο που έλεγαν ότι "ερχόμουν με το λεωφορείο ή το αυτοκίνητο και με το Μετρό ο χρόνος μετακίνησης ήταν παραπλήσιος". Αυτό συμβαίνει και είναι μία πραγματικότητα. Το Μετρό δεν έρχεται να αντικαταστήσει σε μία πόλη μετακινήσεις που έχουν μέσο μήκος 2-3 χιλιόμετρα. Εκεί υπάρχουν άλλα ανταγωνιστικά μέσα, όπως το λεωφορείο ή το ιδιωτικό αυτοκίνητο, αν υπάρχει χώρος στάθμευσης, όπως π.χ. ισχύει με το Πανεπιστήμιο. Αυτό που περιμένω να συμβεί με την επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά είναι ότι θα δούμε σημαντικές μειώσεις κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Γιατί σε αυτές τις περιοχές που θα φθάσει μέσα στο 2025 θα δείξουν πόσο επικρατέστερο μέσο μεταφοράς είναι το Μετρό, έναντι του λεωφορείου και του ΙΧ αυτοκινήτου».

Γιάννης Πολίτης
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Ιωάννης Πολίτης

«Ο χώρος στάθμευσης στη Νέα Ελβετία μπορεί να αφαιρέσει 1.000 αυτοκίνητα από την πόλη»

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΑΠΘ ανέλυσε τα πρώτα συμπεράσματα από την λειτουργία του Μετρό για 1,5 μήνα, ενώ παράλληλα τόνισε τη σπουδαιότητα δημιουργίας χώρων στάθμευσης μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Οι επιπτώσεις της χρήσης του Μετρό χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις άμεσες που μπορεί κάποιος να δει και να διαπιστώσει και τις μακροχρόνιες για τις οποίες θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς κινείται στο κομμάτι της εποχικότητας των μετακινήσεων. Στην πρώτη περίπτωση, αυτό που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι η μείωση κατά 10% των οχημάτων που διέρχονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Χρειάζεται να δούμε πώς αυτό θα συνεχιστεί. Υπάρχουν κάποια προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί και έχουν να κάνουν κυρίως με το σταθμό της Νέας Ελβετίας όπου έχει προαναγγελθεί χώρος με 400 θέσεις στάθμευσης. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε 1.000 λιγότερα αυτοκίνητα μέσα στην πόλη, με έναν δείκτη εναλλαγής 2,5 οχημάτων ανά θέση στάθμευσης. Παρότι έχει περάσει διάστημα 1,5 μήνα, ήταν η περίοδος των εορτών όπου ο κόσμος μετακινείται περισσότερο. Οπότε για το κομμάτι των κυκλοφοριακών επιπτώσεων θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό ακόμα».    

Νέα Ελβετία
Ο υπό κατασκευή χώρος στάθμευσης στη Νέα Ελβετία | Στέλιος Αγγελούδης-facebook

«Για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις, θα πρέπει να δούμε πώς θα μεταβληθεί η κυκλοφορία σε διάφορες χρονικές περιόδους. Είναι κάτι που περιμένουμε, π.χ. την περίοδο της ΔΕΘ πώς θα αποφασίσει να μετακινηθεί ο κόσμος, ή όταν θα γίνονται μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Επίσης, κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του Μετρό, τον Δεκέμβριο, είχαμε λιγότερα τροχαία ατυχήματα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Μία δική μου εκτίμηση είναι ότι αποτελεί μία πρώτη ένδειξη του γεγονότος ότι τις γιορτές ο κόσμος επέλεξε να μετακινηθεί με το Μετρό τις βραδινές ώρες. Θεωρώ λοιπόν ότι κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του Μετρό, το πρόσημο είναι θετικό, με όλα βέβαια τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Θα πρέπει επίσης να δούμε μελλοντικά τις επιπτώσεις και στις εκπομπές των αέριων ρύπων».   

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA