Μενού
maxitiko-thessaloniki
Το F-16 πάνω από τη Θεσσαλονίκη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Εντυπωσιακά πλάνα χάρισε ο Έλληνας ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους «Ζευς», σμηναγός (Ι) Χρήστος Πάρις Χαρίτος, ο οποίος πέταξε πάνω από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου, ενώ απηύθυνε και το καθιερωμένο μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου.

«Καλημέρα Ελλάδα, μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες. Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα Χρόνια Πολλά!», ανέφερε στο μήνυμά του από το cockpit του μαχητικού αεροσκάφους F-16.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο σμηναγός Χρήστος Πάρις Χαρίτος εκπαιδεύτηκε για τον σκοπό αυτό, έχοντας πάνω από 1.600 ώρες πτήσης, εκ των οποίων οι 1.200 είναι σε αεροσκάφη F-16.

Η διέλευση σε χαμηλότερο ύψος ενώπιον των θεατών ήταν αφιερωμένη σε όσους έχουν δώσει τη ζωή τους για την προάσπιση της πατρίδας μας αλλά και στις οικογένειες συναδέλφων που «έφυγαν» εν ώρα καθήκοντος.

Νωρίτερα, το θρυλικό Spitfire και ένα F-16 πέταξαν σε ζεύγος πάνω από τη Θεσσαλονίκη, εντυπωσιάζοντας τους πολίτες που παραβρέθηκαν.

Η συνομιλία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον πιλότο του F-16 

Ομολογουμένως, τις εντυπώσεις στην παρέλαση έκλεψαν οι ασκήσεις ακριβείας, οι θεαματικοί και επικίνδυνοι ελιγμοί που έκανε πάνω από τον χώρο της παρέλασης με το μαχητικό F 16 Block52+ ο κυβερνήτης του, σμηναγός Χρήστος Πάρις Χαρίτος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απάντησε στο μήνυμα του κυβερνήτη: «Κύριε Σμηναγέ, σήμερα τιμάμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν στο έπος του '40 για την ελευθερία μας. Τιμάμε μαζί και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που προασπίζονται αποτελεσματικά την εδαφική και εθνική μας ακεραιότητα. Η πατρίδα σας ευγνωμονεί. Χρόνια Πολλά!».

Από την πλευρά της, η ΠτΔ, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων, είπε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ακόμα, είπε: «Σήμερα, στην επέτειο του ηρωικού "ΟΧΙ", τιμάμε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο έπος του '40 για την ελευθερία μας και αναλογιζόμαστε το χρέος μας απέναντί τους».

Η κ. Σακελλαροπούλου συνέχισε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις, εμπνεόμενες από το πνεύμα που συνήγειρε τους Έλληνες στις αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας μας, υπερασπίζονται τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά μας. Στο ταραγμένο και ρευστό διεθνές περιβάλλον που ζούμε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας».

28η Οκτωβρίου: Τα μαχητικά αεροσκάφη έκοψαν την ανάσα

Οι συστοιχίες μαχητικών αεροσκαφών F-16, Rafale, καθώς και τα ελικόπτερα έκοψαν την ανάσα μετά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Η στρατιωτική παρέλαση διεξήχθη στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ συμμετείχαν και πολιτικά τμήματα. Κορυφώθηκαν έτσι οι εορταστικές εκδηλώσεις του τριημέρου για την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ», την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την εορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

aeroskafi-thessaloniki
Αεροσκάφη πετούν πάνω από τη Θεσσαλονίκη | Eurokinissi
elikoptera-thessaloniki
Ελικόπτερα πάνω από τη Θεσσαλονίκη | Eurokinissi
pilotos-28i-oktobriou
Το μήνυμα του πιλότου για την 28η Οκτωβρίου | Eurokinissi
elikoptero-thessaloniki
Ελικόπτερο πάνω από τη Θεσσαλονίκη | Eurokinissi
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA