Μενού
Μαθητής
Μαθητής | OPEN/Video
  • Α-
  • Α+

Ένα είναι το παιδί που ζει στο χωριό Φλαμπουράρι του Ανατολικού Ζαγορίου και αναγκάζεται να κάνει 56 χιλιόμετρα κάθε πρωί για να φτάσει στο σχολείο του. 

Μιλώντας στο OPEN, ο Αλέξανδρος Βλαχιώτης μίλησε για την καθημερινότητά του και το πόσο δύσκολο είναι να φτάνει κάθε μέρα στο σχολείο, αλλά και στις εξωσχολικές του δραστηριότητες.

Ο μαθητής της Γ΄Γυμνασίου φεύγει κάθε μέρα από το σπίτι περί τις 06:45, για να φτάσει σχολείο του στις 8:10 με πούλμαν. Η ώρα που κάνει για να διανύσει αυτά τα 56 χιλιόμετρα αποδεικνύει πως πρόκειται για δύσκολη διαδρομή.

«Είναι δρόμος με πολλές στροφές» εξήγησε ο ίδιος.

Πλην του σχολείου, κάνει και μαθήματα αγγλικών δύο φορές την εβδομάδα στα Γιάννενα, σε απόσταση περίπου μίας ώρας από το σπίτι του. «Όταν έχει χιόνι και δεν μπορούμε να κατέβουμε, κάνω μέσω Skype» εξήγησε.

Όπως σημείωσε, δεν είναι το μοναδικό παιδί που κάνει τόση απόσταση για να μπορέσει να φτάσει στο μάθημα κάθε μέρα. 

Όσον αφορά στη ζωή του χωριό, είναι μοναχική γιατί είναι μόνος, αλλά του αρέσει. «Μου αρέσει το χωριό, αλλά δεν έχει άλλα παιδιά, είμαι μόνος μου. (...) Τα σαββατοκύριακα έρχονται κάτι φίλοι μας, μία οικογένεια με δύο παιδιά και κάνουμε παρέα». 

Όταν μεγαλώσει, τ΄όνειρό του είναι να γίνει δάσκαλος και να μπορέσει και αυτός να βοηθήσει παιδιά που δυσκολεύονται, όπως και αυτός σήμερα, και φτάσει στο σχολείο του. «Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω δάσκαλος (...) για να μπορέσω να βοηθήσω αυτά τα παιδιά, όπως βοηθούν και οι δάσκαλοό μου εμένα». 

Ερωτώμενος που μήνυμα θα ήθελε να στείλει στον υπουργό Παιδείας, απάντησε το εξής: «Εκεί που είναι απομακρυσμένα χωριά και υπάρχουν λίγα παιδιά, αν γίνεται να ανοίξει πιο κοντά σχολείο για να μην κάνουμε τόση απόσταση». 

Η μητέρα του μαθητή, ανέφερε πως αυτό που κάνει ο γιος της είναι «πάρα πολύ δύσκολο», αλλά «είναι παιδί με θέληση». 

«Μακάρι να ερχόταν κι άλλος κόσμος να ζήσει στο χωριό, είναι επιλογή μας. Είναι οι δουλειές μας εδώ. Αναγκαστικά και ο Αλέξανδρος ζει με αυτές τις συνθήκες».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA