Μενού
Μπλόκο αγροτών
Μπλόκο αγροτών | ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/EUROKINISSI
 • Α-
 • Α+

Μετά τη συνεδρίαση των μπλόκων τους στη Νίκαια της Λάρισας, οι αγρότες ανακοίνωσαν τις αποφάσεις που ελήφθησαν και μεταξύ των οποίων είναι να στήσουν μπλόκα στις εθνικές οδούς και να κατέλθουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι αγρότες αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αλλά και:

 • Να κλείσουν την ίδια ώρα σε όλα τα σημεία την εθνική, επαρχιακή και τελωνεία με τρακτέρ. Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο.
 • Το κάθε μπλόκο να κάνει δράσεις και μέσα στην πόλη.
 • Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ.

Επιπλέον, ανακοινώθηκαν και τα μέτρα που ζητούν από την κυβέρνηση για να μπορέσει να ξεκινήσει ο διάλογος. Αυτά είναι:

 • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο 
 • 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα 
 • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
 • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
 • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
 • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Ήδη, οι αγρότες κατευθύνονται με τα αυτοκίνητά τους στην Εθνική οδό, στον κόμβο της Νίκαιας, προκειμένου να κλείσουν τον δρόμο, συμβολικά.

Έτοιμη για διάλογο η κυβέρνηση, αλλά χωρίς κλειστούς δρόμους

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση, δια στόματος αρκετών προσώπων, έχει δηλώσει έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με τους αγρότες, αλλά τονίζει πως είναι απαραίτητο να μην προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άφησε χθες, Δευτέρα (5/2), ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως υπάρχει ετοιμότητα για συζητήσεις, αλλά αυτές πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο που επιτρέπει η οικονομία.

Από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, κάλεσε και πάλι σε διάλογο, σημειώνοντας πως αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης «η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου».

«Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις αγωνίες των αγροτών και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν για το μέλλον  του πρωτογενούς τομέα. (...) Εκείνο που μετράει είναι, από τη μια η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για διάλογο -  όπως εκφράζεται από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -  και από την άλλη η επιθυμία των ιδίων των αγροτών που διαμαρτύρονται για εξεύρεση λύσεων» επεσήμανε ο υπουργός. 

«Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις, μαζί» υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης και συνέχισε: «Αποφάσεις που διασφαλίζουν ένα πιο σταθερό μέλλον στην αγροτική παραγωγή, χωρίς, όμως, να υπονομεύεται το αύριο της χώρας και συνολικά οι μακροχρόνιες θυσίες του ελληνικού λαού» είπε ο ίδιος και επανέλαβε πως «το μέλλον μας είναι κοινό και διαμορφώνεται μόνο μέσα από κοινή προσπάθεια. Με συναινέσεις και διάλογο. Όχι με αντιπαραθέσεις και αρνήσεις».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA