Μενού
diastima
Διάστημα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η Ελλάδα συμμετέχει σε ένα πρωτοποριακό διαστημικό πείραμα, κατά το οποίο διαστημόπλοιο της NASA θα δοκιμάσει με τη χρήση οπτικού λέιζερ να επιτύχει για πρώτη φορά τηλεπικοινωνιακή σύνδεση με τη Γη, αντικαθιστώντας τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η γέφυρα με τη Γη για τη μεταφορά δεδομένων θα είναι τα δύο τηλεσκόπια της Πελοποννήσου, στον Χελμό και στο Κρυονέρι.

Στις 13 Οκτωβρίου 2023, η αποστολή “Ψυχή” της ΝΑSΑ αναχώρησε με προορισμό τον αστεροειδή «Ψυχή 16» που βρίσκεται μεταξύ Άρη και Δια.

Σκοπός είναι η μελέτη του αστεροειδούς, καθώς είναι μοναδικός ως προς τη σύστασή του σε μέταλλα και οι επιστήμονες μπορούν να συλλέξουν πολύτιμα στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο διάστημα πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια κατά το σχηματισμό του πλανητικού μας συστήματος.

Δύο ελληνικά τηλεσκόπια

Ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος επέλεξε δυο ελληνικά τηλεσκόπια να παίξουν κομβικό ρόλο στον τρόπο επικοινωνίας με τη διαστημική συσκευή.

Ο Σπύρος Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δήλωσε στην ΕΡΤ: «Θα κληθούμε να επιτελέσουμε μία αποστολή που είναι το καλοκαίρι του 2025 αφού τοποθετηθεί ειδικός σε εξοπλισμούς στα δύο τηλεσκόπια του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών στο Χελμό και στο Κρυονέρι Κορινθίας».

«Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με το νέο τρόπο μέσω οπτικής ακτινοβολίας. Θα στείλουμε ένα laser από το Κρυονέρι προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο σε μία απόσταση 3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και στη συνέχεια το διαστημόπλοιο αυτό θα μας ανιχνεύσει και θα μας απαντήσει και θα λάβουμε την απάντηση στο αστεροσκοπείο», τόνισε μεταξύ άλλων.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA