Μενού
Εξιτήριο για τον επιζώντα από το ναυάγιο στη Λέσβο
Εξιτήριο για τον επιζώντα από το ναυάγιο στη Λέσβο | YouTube/ΕΡΤ
  • Α-
  • Α+

Εξιτήριο πήρε ο 27χρονος ναυτικός, ο οποίος βγήκε ζωντανός από το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου Raptor ανοιχτά της Λέσβου την Κυριακή.

Ο νεαρός εντοπίστηκε από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ βρισκόταν πάνω σε ένα βαρέλι, και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του νησιού.

Σήμερα, Πέμπτη (30/11) το μεσημέρι, πήγε εξιτήριο από το νοσοκομείο και αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα και από εκεί να ταξιδέψει στην πατρίδα του, την Αίγυπτο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας φρόντισε για την έκδοση του διαβατηρίου του για να μπορέσει να επαναπατριστεί.

Αιγύπτιοι ψαράδες, που ζουν στη Λέσβο, τον βοήθησαν στη μετάφραση, αλλά και να βγει από το νοσοκομείο.

Πλην του 27χρονου έχει εντοπιστεί νεκρός και ένας άνδρας, ο οποίος αναμένεται, επίσης, να επαναπατριστεί.

Μετά από μέρες ερευνών, έχουν σβήσει όλες οι ελπίδες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων 12 αγνοουμένων ναυτικών.  

Το χρονικό και τα πιθανά αίτια για το ναυάγιο στη Λέσβο

  • Το «Raptor» μήκους 100 μέτρων είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Tα μέλη του πληρώματος, με καταγωγή από Συρία, Αίγυπτο και Ινδία, ήταν 14.
  • Στις 03:06 τα ξημερώματα 5,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της σκάλας Ερεσού σταματά να κινείται πιθανότατα εξαιτίας μηχανικής βλάβης.
  • Στις 04:47 οι μηχανές του πλοίου ξεκινούν και πάλι. 07:11 πρώτα λεπτά, 4 μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σβήνουν και πάλι οι μηχανές του πλοίου. Αυτή είναι και η τελευταία καταγραφή της πορείας του στο σύστημα.
  • Στις 08:20 το πλοίο παίρνει κλίση. Ο πλοίαρχος εκπέμπει σήμα κινδύνου «mayday, mayday» σε παραπλέοντα σκάφη και στη συνέχεια χάνεται από τα ραντάρ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πιθανότατα εξαιτίας της σφοδρής θαλασσοταραχής, προκλήθηκε μετατόπιση φορτίου, μπήκαν νερά στα αμπάρια και η βύθιση του πλοίου ήταν θέμα χρόνου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA