Μενού
Σαντορίνη
Εικόνα από τη Σαντορίνη | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Ανησυχία προκάλεσαν σήμερα το πρωί δύο νέες ισχυρές δονήσεις ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό, που άγγιξαν τα 5,1 και 4,2 Ρίχτερ αντίστοιχα, με την σεισμική δραστηριότητα να παραμένει μειωμένη.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, μετά τις απανωτές συνεδριάσεις επιτροπών, επιστήμονες ενημερώνουν πως η τεκτονική δραστηριότητα στην περιοχή της Ανύδρου παραμένει μειωμένη, αν και δεν ισχύσει το ίδιο με την Καλδέρα.

Εκεί, η σεισμική ακολουθία σημειώνει ανάλογα επίπεδα με του προηγούμενου διαστήματος, ενώ εκτιμήσεις θέλουν η Σαντορίνη να έχει μετατοπιστεί κατά 8 εκατοστά στον άξονα βορρά - νότου.

Σαντορίνη: Τα σενάρια για το μέλλον του νησιού

Το παραπάνω φαινόμενο της μετατόπισης έχει προσελκύσει το επιστημονικό ενδιαφέρον και αναμένεται να μελετηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σχετικά με τις σεισμικές ακολουθίες και ειδικότερα την προέλευσή τους, οι επιτροπές εξέτασαν το αν οι σεισμοί προκάλεσαν την μαγματική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε σε βάθος 10.000 μέτρων κάτω από τον βυθό ή το αντίστροφο.

Σε αυτό το πλαίσιο αποκλείστηκε το σενάριο για ηφαιστειακή δραστηριότητα, και κατ' επέκταση μίας έκρηξης. Όσον αφορά πάλι τη Νέα Καμένη και την ανύψωση κατά 4 εκατοστά, έχει καταγραφή σταθεροποίηση.

Μέτρα ασφαλείας σε Σαντορίνη και γύρω νησιά

Την ίδια στιγμή τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21/2, ενώ σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η αρμόδια επιτροπή για να αποφανθεί σχετικά με παράταση των μέτρων.

Οι κάτοικοι των νησιών καλούνται να τηρούν τις οδηγίες για αποφυγή συναθροίσεων σε κτίρια και να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτίσματα ή περιοχές με πρόβλημα ευστάθειας.

Στην ίδια γραμμή, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί στη Σαντορίνη λιμάνι διαφυγής ώστε να μπορούν να δέσουν τα πλοία σε περίπτωση ανάγκης.

Η κίνηση εκτελείται στο πλαίσιο τριμερούς συμφωνίας της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που αναλαμβάνουν την υλοποίηση του λιμανιού αυτού, ανέφερε.

Από τη μεριά των ειδικών, ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος εκτίμησε ότι οι σεισμικές δονήσεις θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες.

Μάλιστα θεωρεί πως λεγόμενες «ξεχασμένες δονήσεις» είναι πιθανό να γίνουν αισθητές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. «Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA