Μενού
νησι
Το νησί που εκθείασε ο Guardian | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μέσα χειμώνα και ο Βρετανός ονειρεύεται ήδη πιο ελληνικό νησί θα επισκεφθεί την προσεχή καλοκαιρινή σεζόν, ενώ ο Guardian «ζωγραφίζει» με μία πολύχρωμη λεκτική παλέτα ένα από τα πλέον γνωστά μας.

Το βρετανικό μέσο εξαίρει με πρόσφατο άρθρο την Πάτμο, ένα χαρακτηριστικό νησί, με τη σκούρα πέτρα, την ξανθή άμμο, το ξερό χαμόχορτο και τα λευκά, διάσκορπα μοναστήρια, αποκαλώντας την εύστοχα «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου».

«Η Πάτμος είναι εύκολα το πιο γαλήνιο για μένα», σχολιάζει ο αρθρογράφος Τζον Γκιμλέτ, εντυπωσιασμένος από τον τόπο και τον τρόπο ζωής των ντόπιων.

Πάτμος: Το νησί της νηνεμίας

Στον συντάκτη του Guardian εντυπώθηκε η στωική και απλοϊκή καθημερινότητα των Πατμιανών. «Γνωρίσαμε κάποιους που δεν είχαν φύγει ποτέ από το νησί. Άλλοι "υποθήκευαν" τα προβλήματα υγείας τους για ένα μοναδικό, ετήσιο ταξίδι στην Αθήνα».

«Αλλά οι περισσότεροι ήταν χαρούμενοι απλώς με το να είναι. Ψαρεύουν, στοχάζονται, χτίζουν μικρά ξενοδοχεία ή μαζεύουν χόρτα ανάμεσα στα βράχια», γράφει ακόμα.

Ρωτώντας τους ταξιτζήδες του νησιού γιατί δεν αφήνουν τον τόπο τους, παίρνει πάντα παρόμοια απάντηση: «Γιατί να φύγουμε. Ζούμε στο πιο όμορφο μέρος του κόσμου».

Περιγράφει τις βόλτες στα αστραφτερά σοκάκια γεμάτα αρώματα, τις χρυσαφιές παραλίες, τα διάσπαρτα εξωκλήσια και το σπήλαιο της «Αποκάλυψης», και βρίσκει γοητευτικό τον τρόπο που ακόμα και οι τουριστικές δομές του νησιού «δένουν» με τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

«Κοιτάζοντας πίσω, αναρωτιέμαι αν η Πάτμος ήταν πάντα έτσι: πνευματώδης, υπέροχη, απόλυτα αξιαγάπητη και λίγο "τρελιάρικη"», καταλήγει για το ταξίδι του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA