Μενού
kairos kaysonas
Καύσωνας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο καύσωνας που πέρασε και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (26/7) είχε διάρκεια 15 ημερών, γεγονός που του δίνει τον τίτλο ως ο μεγαλύτερος καύσωνας που έχει καταγραφεί σε διάρκεια στην Ελλάδα.

Αυτό επιβεβαιώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, το οποίο αναλύει τις τρεις φάσεις του καύσωνα, με αρχή στις 12 Ιουλίου και φινάλε στις 26 Ιουλίου.

Οι τρεις φάσεις του καύσωνα

Ο καύσωνας ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου με την πρώτη φάση του να ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου. Αμέσως μετά ακολούθησε η δεύτερη και ισχυρότερη με διάρκεια πέντε ημερών από τις 18 έως και τις 23 Ιουλίου η οποία ήταν και η θερμότερη μέρα (350 σταθμοί ξεπέρασαν το όριο του καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 °C) και 180 σταθμοί τους 40 °C).

Σχεδόν όλες οι περιοχές της χώρας ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς εκείνη τη μέρα. Να σημειωθεί πως η θερμοκρασία των 46,4 °C στο Γύθειο στις 23 Ιουλίου 2023 είναι η τέταρτη υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα. Η τρίτη και τελευταία φάση διήρκησε από τις 23 μέχρι και τις 26 Ιουλίου. 

Σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες της χώρας, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, σημειώθηκαν απόλυτα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών των τελευταίων 15 ετών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κάτοικοι στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στα Πατήσια, βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών για 307 ώρες κατά το διάστημα από 12 έως 26/07.

Στην ίδια περίοδο οι κάτοικοι της Λάρισας 230 ώρες, της Σπάρτης 186 ώρες, ενώ στα Ιωάννινα (περιοχή Ανατολής) και στην Κοζάνη 164 και 145 ώρες, αντίστοιχα.

καυσωνας
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.