Μενού
Μονή Παναγίας Σουμελά
Μονή Παναγίας Σουμελά | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο ποντιακός ελληνισμός απηύθυνε πρόσφατα αίτημα για το θέμα της επιστροφής των κειμηλίων της Παναγίας Σουμελά στον τόπο καταγωγής τους, έτσι ώστε να εκτεθούν στους ανακαινισμένους χώρους της ιστορικής μονής.

Μιλώντας στο Mega, ο Στέφανος Τανιμανίδης, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, μίλησε για το ιστορικό της ανακάλυψης των ιερών κειμηλίων, αλλά και για την προσπάθεια που έχει καταβληθεί για να αξιοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς.

«Είχαν κλαπεί πριν 100 χρόνια»

«Πριν 15 χρόνια, το διοικητικό συμβούλιο της Παναγίας Σουμελά ενημερώθηκε ότι στην Αγία Σοφία σε κρύπτες υπήρχαν κλεμμένα κειμήλια της μονής Σουμελά του Πόντου που είχαν κλαπεί πριν 100 χρόνια την περίοδο της γενοκτονίας που είπαμε υποστεί από τους Τούρκους», δήλωσε ο κ. Τανιμανίδης.

«Αναζητήσαμε τον Τούρκο αρχαιολόγο, μας τα φωτογράφησε, τα έστειλε και εκδώσαμε ένα βιβλίο που λέγεται "Τα Ιερά των Ποντίων Κειμήλια". Από τότε κάναμε μία προσπάθεια, πάντα με την ευλογία και τη συνεννόηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να τα εντάξουμε κάπου αλλού και να μην είναι πεταγμένα», συνέχισε.

«Είναι παρατημένα»

Ο επίτιμος πρόεδρος επεσήμανε πως τα εν λόγω κειμήλια «Βρίσκονται και στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, μετακινήθηκαν δύο φορές, αλλά σημασία έχει το ότι δεν εκτίθενται και είναι παρατημένα. Το 2017, του Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας -επειδή στην ανακαινισμένη μονή της Παναγίας Σουμελά πάει ένα εκατομμύριο κόσμος τον χρόνο και όλη η περιοχή ζει από αυτό το πράγμα- τα αναζήτησε με επίσημο έγγραφο».

«Εμείς λοιπόν κάναμε μία αλληλογραφία, τους είπαμε πού είναι και απευθυνθήκαμε στην αρμόδια υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας. Πρόσφατα είδα τον κύριο Γεραπετρίτη και ζήτησα να εντάξουν το θέμα της τοποθέτησης των κειμηλίων της Μονής Σουμελά, που είναι σχετικό και με τα μάρμαρα του Παρθενώνα, και να δείξουν την ίδια ευαισθησία και για αυτά τα κειμήλια, ώστε να τα τοποθετήσει η Τουρκία μέσα στην ανακαινισμένη μονή», πληροφόρησε ο κ. Τανιμανίδης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA