Μενού
oaka
ΟΑΚΑ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε δεύτερη μελέτη προχωρά το Tεχνικό Eπιμελητήριο για τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, η λειτουργία του οποίου έχει ανασταλεί επ' αόριστον. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε βάθος πενταετίας, ενώ θα ακολουθήσει τάχιστα και νέα μελέτη του ΤΕΕ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Αίσθηση προκάλεσε όμως η αποκάλυψη του Ολυμπιονίκη και πρώην πρόεδρου του ΟΑΚΑ, Πέτρου Γαλακτόπουλου, που δήλωσε ότι από το 2011 ζητούσε συντηρήσεις στο ΟΑΚΑ και σχεδόν κάθε 20 μέρες έστελνε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο.

Η πρώτη τεχνική μελέτη για τη στατικότητα των στεγάστρων του εμβληματικού σταδίου αλλά και του ποδηλατοδρομιου διαβιβάστηκε ήδη στο ΤΕΕ, το οποίο θα προχωρήσει τάχιστα σε δεύτερη μελέτη- επαναξιολόγηση, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία.

Έβγαλαν άδεια... πέργκολας!

Σύμφωνα με το Open, το γήπεδο δηλώθηκε κατά την αρχική φάση της κατασκευής του με άδεια πέργκολας, προκειμένου να δηλωθεί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ουσιαστικά δηλαδή ήταν... αυθαίρετο! Επί 10 χρόνια δεν μπορούσε να ελεγχθεί, γιατί ήταν αυθαίρετο, δεν μπορούσε να στηθεί ούτε μία σκαλωσιά.

Όταν διευθετήθηκε το ζήτημα και βρέθηκε η εταιρεία που θα έκανε τη συντήρηση των στεγάστρων ήρθαν τα μνημόνια, χρήματα δεν υπήρχαν και τελικά το έργο πήγε ακόμα πιο πίσω. Η εναλλαγή κυβερνήσεων καθυστέρησε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες και φτάσαμε στο 2023 που το γήπεδο... έκλεισε!

Αποκλεισμένο το γήπεδο για λόγους ασφαλείας

Οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού σταδίου έχουν αποκλείσει με μια κορδέλα τους χώρους περιμετρικά από τις βάσεις στήριξης του στέγαστρο Καλατράβα για λόγους ασφαλείας.

Μετά την απόφαση προσωρινής αναστολής λειτουργίας, στις δύο από τις πέντε εγκαταστάσεις, κατασκευής Καλατράβα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε έρευνα σε βάθος πενταετίας και ζητά απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;
  • υπήρχαν εισηγήσεις (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια ήταν η κατάληξή τους;
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;

Ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα αδικήματα της: έκθεσης σε κίνδυνο και παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ δήλωσε πως «ό,τι και αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

«Πρέπει να μείνει κλειστό τουλάχιστον έναν χρόνο»

Κλειστό για τουλάχιστον έναν χρόνο θα πρέπει να παραμείνει το ΟΑΚΑ, όπως σημειώνει πάντως ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ, ο κ. Καρύδης τόνισε ότι αρχικά ότι «το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δηλαδή οι μελέτες Καλατράβα έχουν όλες μία ιδιαιτερότητα. Δεν είναι συνηθισμένα έργα, δεν είναι συνηθισμένες μεταλλικές κατασκευές. Έχουν μια ιδιαιτερότητα τόσο από πλευράς σχεδιασμού, σύλληψης και εκτέλεσης».

Εξήγησε δε λέγοντας: «Δηλαδή όλοι οι κόμβοι, οι συνδέσεις, οι συγκολλήσεις, τα μπουλόνια, όλα αυτά που αποτελούν την κατασκευή εφαρμόστηκαν όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά εφαρμόστηκαν και σε άλλα παρόμοια έργα που έκανε ο Καλατράβα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και αλλού».

«Συνιστώ να γίνουν άμεσα έλεγχοι ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα, διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα, τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει ετούτο το κτίριο παρόμοια θα έχουν κι αυτά. Και να μην περιμένουμε εκ των υστέρων να πέσει κανένα κομμάτι από πάνω, να ξεκλειδώσουν βίδες, να έχουμε ρωγμές, να έχουμε σκουριές κλπ. Άρα αυτό είναι ένα το κρατούμενο», είπε ο κ. Καρύδης.

Παράλληλα, συνέχισε: «Δεύτερον, θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι σημαντικότατο και δεν επεκτείνεται μόνο στα ορατά σημεία που βλέπουμε με τη σκουριά ή με διάφορα, στις ρωγμές, ενδεχομένως με τα μπουλόνια που είπαμε, αλλά στα εξής δύο στοιχεία τα οποία κατά την άποψή μου είναι εξίσου σημαντικά ή σημαντικότερα θα μπορούσα να πω».

«Πρώτον, το κτίριο αυτό, όπως το βλέπουμε εδώ πέρα, έχει μόνιμες ταλαντώσεις, τις οποίες αρχικά είχα μετρήσει και όλο το κτίριο αυτό, ιδιαίτερα τα ψηλά σημεία, δονούνται μονίμως. Δηλαδή αν πάει κανείς να βάλει το χέρι του ψηλά, όντας ακίνητος ή βάλει ένα μηχάνημα, θα καταλάβει ότι αυτό το πράγμα κουνάει συνέχεια[…] εκ της φύσεως του έργου δηλαδή έτσι είναι», τόνισε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών.

Συνέχισε δε λέγοντας: «Αν όμως υπάρχουν διάφορα προβλήματα -και δεν είναι του παρόντος να πω ποια είναι αυτά τα προβλήματα, μπορούμε να το καταλάβουμε- αυξάνουν το εύρος των δονήσεων, δηλαδή πόσο κουνάει, κουνάει παραπάνω, παραπάνω και παραπάνω κλπ. Αυτές οι δονήσεις δημιουργούν το φαινόμενο της κόπωσης των υλικών. Είναι γνωστή στη μηχανική η κόπωση των υλικών με αποτέλεσμα να σπάει το υλικό».

Ο κ. Καρύδης διευκρίνισε ότι μιλάει για το στέγαστρο ενώ αναφερόμενος στις κερκίδες είπε ότι «είναι ένα παλιό θέμα το οποίο κατά την άποψή μου είναι ακόμα εκκρεμές. Δεν έχει λυθεί. Τώρα υπάρχει όμως, κατά την άποψή μου και ένα βασικότερο θέμα, πολύ σημαντικό, ενδεχομένως αυτό είναι το σημαντικότερο: της στατικής σύνθεσης και παραδοχών που λήφθηκαν υπόψη κατά τη φάση της αρχικής μελέτης».

«Ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στους κανονισμούς αυτά τα οποία ελήφθησαν υπόψη. Είναι κατά κάποιο τρόπο άσπρο μαύρο θα μπορούσα να πω το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα που δε λύνονται εύκολα», είπε ακόμα ο κ. Καρύδης.

«Μοναδικό στο είδος του το στέγαστρο στον κόσμο - Δεν υπήρχε μεγάλη εμπειρία»

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών ΕΜΠ, Γιώργος Γκαζέττας, επισήμανε ότι «στην επίβλεψη και επιτήρηση δεν είμαστε και η πιο ενεργητική χώρα», ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «ο συντελεστής ασφαλείας και η επάρκεια του δεν ήταν υπερβολικά μεγάλη».

Μιλώντας στην εκπομπή «Ertnews Update» ο κ. Γκαζέττας επισήμανε ότι «είναι μοναδικό στον κόσμο» και αυτό από μόνο του έχει μια ιδιαιτερότητα καθώς «δεν υπήρχε εμπειρία μεγάλη» τόσο στην κατασκευή όσο και στην συντήρηση.

Όπως δήλωσε, η μεταλλική κατασκευή που σχεδίασε ο Σαντιάγ Καλατράβα και υλοποίησε μια από τις πιο εξειδικευμένες στο είδος της εταιρείες έγινε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. «Το όλο έργο χτίστηκε έξω από το στάδιο και κυλίστηκε πάνω σε ράγες για να πάει στη θέση του».

Σχολιάζοντας τα όσα γνωρίζει από την εποχή που κατασκευάστηκε το στέγαστρο που σχεδίασε ο Σαντιάγο Καλατράβα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δήλωσε ότι «ο συντελεστής ασφαλείας και η επάρκεια του δεν ήταν υπερβολικά μεγάλη», δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλές. Γεγονός, όπως τόνισε, είναι ότι ένα έργο τέτοιου μεγέθους και ιδιαιτερότητας, όπως είπε θέλει συστηματική επιτήρηση και επίβλεψη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.