Μενού
kalatrava oaka
ΟΑΚΑ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει με αφορμή τα προβλήματα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ που οδήγησε στο κλείσιμο του γηπέδου επ' αόριστον.

Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας έρχονται αποκαλυπτικά έγγραφα για ελλιπή συντήρηση εδώ και πολλά χρόνια. Οι εξελίξεις αυτές έφεραν και την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε «βολές» κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της κυβέρνησης, με αφορμή το ζήτημα.

Σε βίντεο που ανήρτησε στα social media, ο κ. Κασσελάκης προβάλει παλαιότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και κάνει λόγο για «σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα». «Η παρακμή τελειώνει. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα», καταλήγει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικράτειας, Άκης Σκέρτσος, σε ανάρτησή του σημειώνει ότι «μέρα με τη μέρα ο τοξικός ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πολάκη καταπίνει και αφομοιώνει τον κ. Κασσελάκη οδηγώντας τον σε αδικαιολόγητα λάθη».

«Το ΟΑΚΑ θα το φτιάξουμε ξανά, πιο ασφαλές, πιο σύγχρονο και καλύτερο από πριν χάρη στους πόρους του ταμείου ανάκαμψης που αυτή η κυβέρνηση εξασφάλισε για τη χώρα μας. Με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ -2.0», τονίζει ο Άκης Σκέρτσος.

Πώς οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο

Σύμφωνα με το Mega, από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Νοέμβριο του 2022 το ΤΑΙΠΕΔ «έτρεχε» τον διαγωνισμό για την επιθεώρηση στέγης Καλατράβα και άλλων στεγάστρων.

Τον Απρίλιο του 2023 οι έλεγχοι στο ΟΑΚΑ βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη και αφορούσαν το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου, το στέγαστρο του ποδηλατοδρομίου, τις δύο εισόδους του ΟΑΚΑ, το Τείχος των Εθνών και την αγορά. Πλέον, τα συνεργεία ελέγχουν για την ύπαρξη προβλημάτων στις εγκαταστάσεις, όπως διαβρώσεις, αποφλοιώσεις, συγκολλήσεις και αναρτήρες.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε το πόρισμα στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, με τα ευρήματα να είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα στέγαστρα Καλατράβα και ποδηλατοδρομίου δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια.

Γνώριζαν από το 2013

Την ίδια ώρα, πέντε χρόνια πίσω πηγαίνει η έρευνα του εισαγγελέα για το ΟΑΚΑ και τα προβλήματα στατικότητας που αντιμετωπίζει το στέγαστο Καλατράβα. Σε έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Alpha αποκαλύπτεται ότι το ζήτημα ήταν σε γνώση των αρμοδίων ήδη από το 2019.

Μάλιστα, οι προειδοποιήσεις χρονολογούνται πίσω στο 2013 όταν ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Ανδριανός, τόνιζε την ανάγκη συντήρησης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την έλλειψη χρημάτων για αυτή.

Η κατασκευάστρια εταιρεία, έστειλε επιστολή στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, σύμφωνα με την οποία από το 2004 έως το 2009 τη συντήρηση είχε η ίδια η εταιρεία, όμως μετά το πέρας αυτής της περιόδου και επί μία 10ετία φαίνεται ότι δεν διενεργούνταν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Η κατασκευάστρια επισήμανε συγκεκριμένα στο έγγραφο την τακτική συντήρηση και τον έλεγχο των δύο στεγάστρων, λόγω της φύσης του έργου και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Από το 2009 έως το 2019 δεν γινόταν κάτι τέτοιο, ενώ μόλις σήμερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η τεχνική μελέτη που κλείνει προσωρινά το ΟΑΚΑ.

Τι θα ερευνήσει ο εισαγγελέας

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τα έργα συντήρησης στο γήπεδο παράλληλα έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος, μετά τα όσα έγιναν γνωστά για τη στατικότητα των εγκαταστάσεων.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας, Νικόλαος Μαργαρίτης, θα διερευνηθεί τι έγινε την τελευταία πενταετία όσον αφορά στα έργα συντηρήσης.

Μεταξύ άλλων θα ερευνηθεί:

  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
  • αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Οι αξιόποινες πράξεις που θα ερευνηθούν είναι μεταξύ άλλων έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Βρούτσης: «Θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, τόνισε ότι δεν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ αλλά για προσωρινή αναστολή λειτουργίας του.

Επίσης σημείωσε ότι ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο ΤΕΕ όλη τη μελέτη για να δούμε εκ νέου αναλυτικά τα επίμαχα σημεία της. «Εγώ κατανοώ και ήδη λειτουργούμε εδώ στο υπουργείο σε συνεργασία με όλους τους αθλητικούς φορείς για την οργανωτική ταλαιπωρία που θα υποστούν και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους», είπε και συνέχισε:

«Ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο ΤΕΕ που είναι ο θεσμικός και τεχνικός σύμβουλος της κάθε κυβέρνησης όλη τη μελέτη έτσι ώστε να δούμε εκ νέου αναλυτικά με επιστήμονες του Πολυτεχνείου τα επίμαχα σημεία της μελέτης που πράγματι όταν προχθές ήρθε στα χέρια μου έδειχναν μη επαρκή στατικότητα στο ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο», σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα ξαναλειτουργήσει ενώ έκανε λόγο για ένα εμβληματικό στάδιο και υπογράμμισε ότι «θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

Για τον χρόνο επαναλειτουργίας εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς και πρόσθεσε: «Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι το εμβληματικό στάδιο της χώρας μας, είναι η καρδιά του αθλητισμού, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

«Η μελέτη είναι αρκετά μεγάλη. Εμπεριέχονται στοιχεία τα οποία δεν θέλω να αναπτύξω γιατί δεν ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον κόσμο ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η αντίδραση της κυβέρνησης που με υπεύθυνο τρόπο, ακαριαία, λειτούργησε υπέρ των φιλάθλων, των αθλητών και του αθλητικού κόσμου γενικότερα. Αυτό έχει σημασία, όλα τα υπόλοιπα είναι ζήτημα επαναξιολόγησης της μελέτης από το ΤΕΕ» είπε στη συνέχεια.

Για το γιατί δεν έγιναν έλεγχοι από τότε που υπήρξε βίντεο που έδειχνε την ταλάντωση των κερκίδων στο ΟΑΚΑ απάντησε ότι «η ταλάντωση του γηπέδου δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα. Καμία σχέση. Είναι ταλάντωση που διαπιστώθηκε το 2017 σε έναν αγώνα που έγινε μέσα στο ΟΑΚΑ. Έγινε μελέτη τότε για τη στατικότητα του σταδίου και βρέθηκε ότι το στάδιο είναι επαρκές όσον αφορά τη στατικότητά του».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.