Η Αγωγή της Σπάρτης, η μακεδονική φάλαγγα, οι τριήρεις των Αθηναίων ή ο Ιερός Λόχος της Θήβας. Στρατοί με κατορθώματα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια Ιστορία και έβαλαν ένα ακόμη «λιθαράκι» στο να οικοδομηθεί ο μύθος της Αρχαίας Ελλάδας. Οι ισχυρότεροι στρατοί στην Αρχαία Ελλάδα.
Μια πολύ προβοκατόρικη ερώτηση θα ήταν «ποιος ήταν ο πιο ισχυρός;». Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να απαντηθεί καθώς κάθε στρατιωτική δύναμη συνήθως άκμαζε σε διαφορετική περίοδο, ενώ πολλές φορές ο νέας τερμάτιζε τα χρόνια υπεροχής του άλλου.

Η μάχη που τελείωσε τη στρατιωτική κυριαρχία της Σπάρτης - Ο ανορθόδοξος πόλεμος από τη Θήβα
Οι ισχυρότεροι στρατοί στην Αρχαία Ελλάδα
Αντίθετα, θα προσπαθήσουμε, να ξεχωρίσουμε τους 5 πιο ισχυρούς των αρχαίων χρόνων στην ελληνική επικράτεια, κάνοντας παράλληλα μνεία στους στρατηγούς που ηγήθηκαν.
Σπάρτη
Η Σπάρτη μπορεί να χαρακτηριστεί ως και η μεγαλύτερη στρατιωτική μηχανή της Αρχαιότητας. Από τον 5ο αιώνα η άρχουσα τάξη της Σπάρτης αφοσιώθηκε στον πόλεμο και τη διπλωματία, παραμελώντας εσκεμμένα τις τέχνες, τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, και δημιούργησε τον ισχυρότερο στρατό που υπήρχε στην Ελλάδα.
Η στρατιωτική δύναμη της Σπάρτης οφειλόταν στο μοναδικό στην Αρχαία Ελλάδα σύστημά της αγωγής που είχε επιβάλει η νομοθεσία του Λυκούργου. Ο σπαρτιατικός στρατός ήταν σχεδόν ανίκητος σε χερσαίες μάχες και κυριάρχησε στον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404 π.Χ.). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.), όπου οι 300 του Λεωνίδα πολέμησαν ενάντια στην περσική υπερδύναμη.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί οι Σπαρτιάτες ήταν οι κορυφαίοι πολεμιστές - Η σκληρή τους εκπαίδευση
Οι στρατηγοί της Σπάρτης
- Λεωνίδας Α' (περ. 540-480 π.Χ.)
- Λυσάνδρος (περ. 455-395 π.Χ.)
- Αγησίλαος Β' (περ. 444-360 π.Χ.)
- Παυσανίας (περ. 510-465 π.Χ.)
Αθήνα
Η αρχαία Αθήνα είναι γνωστή περισσότερο για τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία και την τέχνη της. Την ίδια στιγμή είχε έναν ισχυρό στρατό, αλλά η μεγαλύτερη δύναμή της βρισκόταν στο ναυτικό, ενώ ήταν ηγέτιδα στη Συμμαχία της Δήλου.
Ο αθηναϊκός στόλος, με ναυαρχίδα τις τριήρεις, κατέστρεψε τον περσικό στόλο στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.).
Οι στρατηγοί της Αθήνας
- Θεμιστοκλής (περ. 524-459 π.Χ.)
- Μιλτιάδης (περ. 550-489 π.Χ.)
- Περικλής (περ. 495-429 π.Χ.)
- Κίμων (περ. 510-450 π.Χ.)
Μακεδονία
Το Βασίλειο της Μακεδονίας, αποτέλεσε κυρίαρχο κράτος της ελληνιστικής Ελλάδας αλλά και τον βασικό πυλώνα της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας.
Αρχικά ο Φίλιππος ο Β' -ανέπτυξε τον μακεδονικό στρατό με τη Μακεδονική φάλαγγα- και στη συνέχεια ο Μέγας Αλέξανδρος -που χρησιμοποίησε αυτόν τον στρατό για να κατακτήσει την Περσική Αυτοκρατορία- επέκτειναν και ισχυροποίησαν το Βασίλειο μέχρι και τη διάλυσή του κατά τους πολέμους των Διαδόχων. Ο συνδυασμός ιππικού, φαλαγγίτες και μηχανικού ήταν ανώτερος από κάθε άλλη ελληνική δύναμη.
Οι στρατηγοί της Αθήνας
- Αλέξανδρος ο Μέγας (356-323 π.Χ.)
- Φίλιππος Β' (382-336 π.Χ.)
- Παρμενίων (περ. 400-330 π.Χ.)
- Κρατερός (περ. 370-321 π.Χ.)
Θήβα
Η Αρχαία Θήβα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο γνωστή όσο η Αθήνα ή η Σπάρτη, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, ιδίως κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Ανέδειξε τον επίλεκτο στρατιωτικό σχηματισμό Ιερός Λόχος, έναν... ελίτ στρατό 300 ανδρών. Στη Μάχη των Λεύκτρων (371 π.Χ.), υπό τον Επαμεινώνδα -που εφάρμοσε νέες στρατηγικές, όπως τη λοξή φάλαγγα- νίκησε τη Σπάρτη, τερματίζοντας την ηγεμονία της στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη: Ο ατρόμητος στρατός από ζεύγη εραστών που νίκησε τους Σπαρτιάτες
Οι στρατηγοί της Θήβας
- Επαμεινώνδας (περ. 418-362 π.Χ.)
- Πελοπίδας (περ. 410-364 π.Χ.)
- Γοργίδας (4ος αιώνας π.Χ.)
- Πάγωνδας (5ος αιώνας π.Χ.)
Κόρινθος
Αν και δεν ήταν τόσο διάσημη όσο οι παραπάνω, η Κόρινθος διέθετε έναν καλά οργανωμένο στρατό και δυνατό ναυτικό. Ήταν σημαντική σύμμαχος σε μεγάλες συγκρούσεις, όπως για παράδειγμα στον Πελοποννησιακό Πόλεμο στο πλευρό της Σπάρτης. Η στρατηγική της τοποθεσία την έκανε εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο.
Οι στρατηγοί της Κορίνθου
- Περίανδρος (περ. 627-585 π.Χ.)
- Τιμολέων (περ. 411-337 π.Χ.)
- Αρίστιππος (4ος αιώνας π.Χ.)
- Λέων της Κορίνθου (4ος αιώνας π.Χ.)
Διαβάστε επίσης
Οι ξεχασμένοι ήρωες που πολέμησαν μέχρι θανάτου δίπλα στους Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες
Το «άγνωστο» πραξικόπημα στην Αρχαία Αθήνα που άνοιξε τον δρόμο στη Σπάρτη
Το φρικτό βασανιστήριο της Αρχαίας Σπάρτης που έδωσε το όνομα στους... Iron Maiden
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.