Μενού
foitites-syllalitirio-2
Φοιτητικό συλλαλητήριο | Reader.gr
  • Α-
  • Α+

Τα Προπύλαια γέμισαν ξανά με κόσμο. Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα στους δρόμους. Την ίδια στιγμή, το φοιτητικό κίνημα σε όλη τη χώρα, γεμίζει τα αμφιθέατρα των σχολών, αποφασίζει νέες καταλήψεις και κλιμάκωση των δράσεων, με ανυποχώρητο αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ.

«Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια - Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές», γράφουν τα κεντρικά πανό των φοιτητικών συλλόγων που ανοίγουν ένα – ένα γεμίζοντας κατά μήκος την Πανεπιστημίου. Τα αιτήματά τους ηχούν στο κέντρο της Αθήνας, όπου πορεύομαι μαζικά και με παλμό. «Άσυλο αγώνων και ελευθεριών και όχι των πρυτάνεων και των εταιρειών», φωνάζουν την ώρα που ξεχύνονται στο δρόμο, συγκροτώντας τα μπλοκ.

foitites-syllalitirio-5
Φοιτητικό συλλαλητήριο | Reader.gr

Όπως σημειώνουν, δε θα σταματήσουν να καλούν σε κινητοποιήσεις μέχρι το επικείμενο νομοσχέδιο να αποσυρθεί, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν την Κυβέρνηση μετά τα γεγονότα τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκκένωση του υπό κατάληψη κτηρίου στο ΑΠΘ, ενώ στη συνέχεια οι φοιτητές προχώρησαν σε επανακατάληψη.

«Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που Κοσμήτορας καλεί τις δυνάμεις καταστολής στην ίδια του τη σχολή, προκειμένου να καταστείλουν τους ίδιους τους φοιτητές του», τόνισαν οι φοιτητές.

Οι φοιτητές απαιτούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, που καταστρατηγεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, ζητούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Παράλληλα, καταγγέλλουν τις πιέσεις του υπουργείου Παιδείας για διαδικτυακές εξετάσεις, καθώς θεωρούν πως εργαλειοποιείται η εξεταστική, προκειμένου να καμφθεί ο αγώνας τους. 

foitites-syllalitirio-2
Φοιτητικό συλλαλητήριο | Reader.gr

Όπως υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους, «Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση». 

Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι την επόμενη Τετάρτη 28 Φλεβάρη, όπου οι φοιτητές θα βρίσκονται πλάι στον κόσμο της εργασίας, στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στην οποία καλεί ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΠΑΜΕ, Σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων απ' όλη τη χώρα. 

foitites-syllalitirio-3
Φοιτητικό συλλαλητήριο | Reader.gr

 

foitites-syllalitirio-6
Φοιτητικό συλλαλητήριο | Reader.gr
foitites-syllalitirio-8
Φοιτητικό συλλαλητήριο | Reader.gr
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA