Η Αρχαία Ελλάδα ανέδειξε πλήθος στρατηγών και ηγετών που διακρίθηκαν για την ευφυΐα, το θάρρος και τις στρατηγικές τους ικανότητες.
Η Αγωγή της Σπάρτης, η μακεδονική φάλαγγα, οι τριήρεις των Αθηναίων ή ο Ιερός Λόχος της Θήβας. Στρατοί με κατορθώματα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια Ιστορία και έβαλαν ένα ακόμη «λιθαράκι» στο να οικοδομηθεί ο μύθος της Αρχαίας Ελλάδας.
Διαβάστε ακόμη: Οι ξεχασμένοι ήρωες που πολέμησαν μέχρι θανάτου δίπλα στους Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες
Οι ισχυρότεροι στρατοί στην Αρχαία Ελλάδα οδηγήθηκαν από χαρισματικούς στρατιωτικούς ηγέτες. Ξεχωρίσαμε 15 και τους παρουσιάζουμε, με τη σειρά να είναι τυχαία...
Οι στρατηγοί που καθόρισαν την Αρχαία Ελλάδα
Μέγας Αλέξανδρος
Ο Αλέξανδρος ο Μέγας (356-323 π.Χ.) είναι ίσως ο πιο διάσημος στρατηγός και πολεμιστής στην ιστορία της Μακεδονίας και στην Αρχαία Ελλάδα. Διαδέχθηκε τον πατέρα του, τον Φίλιππο Β ́, στο θρόνο το 336 π. Χ. σε ηλικία 20 ετών και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της διακυβέρνησής του διεξάγοντας μια μακρά στρατιωτική εκστρατεία σε όλη τη Δυτική Ασία και την Αίγυπτο. Μέχρι την ηλικία των 30 ετών, είχε δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία, που εκτεινόταν από την Ελλάδα έως τη βορειοδυτική Ινδία.Η στρατιωτική του ιδιοφυΐα και οι αξεπέραστες στρατηγικές του τον καθιστούν έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγούς όλων των εποχών.
Διαβάστε ακόμη: Η μάχη που τελείωσε τη στρατιωτική κυριαρχία της Σπάρτης - Ο ανορθόδοξος πόλεμος από τη Θήβα
Φίλιππος Β' της Μακεδονίας
Ο Φίλιππος Β' (382-336 π.Χ.) ήταν ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και βασιλιάς της Μακεδονίας. Θεμελίωσε την ισχύ της Μακεδονίας με τη μεταρρύθμιση του στρατού και την ανάπτυξη της μακεδονικής φάλαγγας. Κατέκτησε μεγάλο μέρος της Ελλάδας και ετοίμασε το έδαφος για τις μελλοντικές κατακτήσεις του γιου του. Μετά από τη νίκη του στη Μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) κατόρθωσε μετά από πολλά έτη αιματηρών εκστρατειών και έντονων διπλωματικών διαβουλεύσεων να καθυποτάξει και τους τελευταίους πυλώνες αντίστασης στα σχέδια του για επικράτηση στον ελλαδικό χώρο. Η μάχη της Χαιρώνειας σηματοδοτεί ουσιαστικά την αφετηρία της μακεδονικής κυριαρχίας στα πολιτικά πράγματα της νότιας Ελλάδας για σχεδόν έναν αιώνα.
Θεμιστοκλής
Ο Θεμιστοκλής (περ. 524-459 π.Χ.) ήταν ένας από τους σημαντικότερους στρατηγούς της Αρχαίας Αθήνας. Όταν εκλέχθηκε ως επώνυμος άρχων, άρχισε την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα συμπληρώσει ο ίδιος μετά τους Περσικούς Πολέμους: Τειχίζει τον Πειραιά και προτείνει την κατασκευή των Μακρών Τειχών, που θα κάνουν την Αθήνα απόρθητη όσο είναι θαλασσοκράτειρα. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ., όπου οι Έλληνες νίκησαν τον περσικό στόλο.
Λεωνίδας Α'
Ο Λεωνίδας Α' (περ. 540-480 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Σπάρτης και είναι ίσως ο πιο διάσημος Σπαρτιάτης πολεμιστής στην Αρχαία Ελλάδα. Είναι γνωστός για την ηγεσία του στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ., όπου, μαζί με 300 Σπαρτιάτες (και 700 Θεσπιείς), αντιμετώπισε τον υπεράριθμο περσικό στρατό των Περσών. Όταν ο Ξέρξης του απέστειλε αγγελιαφόρο και του ζήτησε να παραδώσει τα όπλα και να παραδοθεί, ο Σπαρτιάτης βασιλιάς απάντησε «Μολών λαβέ», δηλαδή «έλα να τα πάρεις», θέλοντας έτσι να τον προκαλέσει να δώσει μάχη και να αποδείξει την αξία του. Η θυσία του έμεινε στην ιστορία ως σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί οι Σπαρτιάτες ήταν οι κορυφαίοι πολεμιστές - Η σκληρή τους εκπαίδευση
Βρασίδας
Ο Βρασίδας (500-422 π.Χ.) ήταν Σπαρτιάτης στρατηγός κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Διακρίθηκε για την ηγεσία του και τις στρατηγικές του ικανότητες, κυρίως στην εκστρατεία του στη Θράκη, όπου κατάφερε να αποσπάσει αρκετές πόλεις από την αθηναϊκή συμμαχία. Σκοτώθηκε στην Αμφίπολη στη μάχη με τους Αθηναίους, που προσπάθησαν να επανακαταλάβουν τις πόλεις. Έναν χρόνο αργότερα συνάφθηκε η Νικίειος ειρήνη.
Επαμεινώνδας
Ο Επαμεινώνδας (περ. 418-362 π.Χ.) ήταν ένας από τους σημαντικότερους στρατηγούς και πολιτικούς ηγέτες της Θήβας στην Αρχαία Ελλάδα. Ηγήθηκε των Θηβαίων στη μάχη των Λεύκτρων το 371 π.Χ., όπου οι Θηβαίοι νίκησαν τις δυνάμεις της Σπάρτης και έσπασαν την κυριαρχία τους στην Ελλάδα. Οι στρατιωτικές του καινοτομίες, όπως η λοξή φάλαγγα, άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην στρατιωτική τακτική.
Μιλτιάδης
Ήταν ο στρατηγός που ηγήθηκε των Αθηναίων στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., όπου η αθηναϊκή φάλαγγα νίκησε τον πολύ μεγαλύτερο περσικό στρατό. Εκεί ο Μιλτιάδης (περ. 550-489 π.Χ.) αναγνώρισε ότι η παραδοσιακή ελληνική στρατηγική δεν θα πετύχαινε ποτέ ενάντια στη μεγαλύτερη περσική δύναμη και υιοθέτησε μια εντελώς απροσδόκητη τακτική που έσπασε τις περσικές γραμμές, κέρδισε τη μάχη και έσωσε την Ελλάδα από την περσική κυριαρχία. Αν και αρχικά αναγνωρίστηκε ως μεγάλος ήρωας, αργότερα φυλακίστηκε με την κατηγορία της προδοσίας και πέθανε στη φυλακή .
Περικλής
Ο Περικλής (περ. 495-429 π.Χ.) αποτέλεσε έναν όχι μόνο εξέχων πολιτικό ηγέτη αλλά και στρατηγό. Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, η Αθήνα γνώρισε μια εποχή μεγάλης πολιτικής και πολιτιστικής ακμής, αν και ηγήθηκε επίσης των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της δημοκρατίας και οι μεταρρυθμίσεις του έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη μεταγενέστερων δημοκρατικών πολιτικών συστημάτων. Η περίοδος στην οποία ηγήθηκε της Αθήνας, στην πραγματικότητα, ονομάστηκε «Χρυσός Αιώνας» λόγω της επιρροής του, όχι μόνο στις τύχες της πόλης του , αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική ιστορία κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και ακόμη και μετά τον θάνατό του.
Λυσάνδρος
Ο Λυσάνδρος (4ος αιώνας π.Χ. -395 π.Χ.) ήταν ναύαρχος και πολιτικός ηγέτης της Σπάρτης, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην νίκη της Σπάρτης στον Πελοποννησιακό Πόλεμο το 404 π.Χ.. Ηγήθηκε του σπαρτιατικού στόλου στη ναυμαχία στην περιοχή Αιγός Ποταμοί της Θράκης το 405 π.Χ. και στη συνέχεια πολιόρκησε την Αθήνα, την υποχρέωσε σε παράδοση και κατέστρεψε τα Μακρά Τείχη. Σκοτώθηκε στη μάχη της Αλιάρτου το 395 π.Χ., κατά το Βοιωτικό Πόλεμο, σε μια προσπάθεια του να βοηθήσει τους Φωκιείς.
Παρμενίων
Ο Παρμενίων (περ. 400-330 π.Χ.) ήταν ένας από τους πιο έμπιστους στρατηγούς του Φιλίππου Β' και του Αλεξάνδρου του Μεγάλου. Ηγήθηκε πολλών επιτυχημένων εκστρατειών και ήταν βασικός παράγοντας στην νίκη στη μάχη της Χαιρώνειας συμβάλλοντας στην εξάπλωση του Μακεδονικού Κράτους αλλά και στην εκστρατεία του Μ. Αλέξανδρου για την κατάκτηση της Περσίας. Δολοφονήθηκε κατ' εντολή του Μ. Αλεξάνδρου όταν αποκαλύφθηκε πως στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε συνομωσία για τη δολοφονία του. Το τέλος του, θεωρήθηκε άδικο από πολλούς Μακεδόνες, καθώς προσφέρει πάρα πολλά στον Φίλιππο και στον Αλέξανδρο και εν τέλει δεν του δόθηκε ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Κίμων
Ο Κίμων (περ. 510-450 π.Χ.) -στρατηγός και πολιτικός- έμεινε στην Ιστορία για τις νίκες του κατά των Περσών στη Μάχη του Ευρυμέδοντα το 466 π.Χ. στη νότια ακτή της Μικράς Ασίας και για την απελευθέρωση ελληνικών πόλεων από τον περσικό ζυγό. Διατελούσε συχνά διοικητής του Αθηναϊκού στόλου όταν η πόλη βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής της.
Διαβάστε ακόμη: Η «άγνωστη μάχη» Αρχαίων Ελλήνων με την Κίνα: Ο πόλεμος των ουράνιων αλόγων
Πύρρος της Ηπείρου
Ο Πύρρος Α' (318 - 272 π.Χ.) δημιούργησε ένα μεγάλο κράτος στην περιοχή με πρωτεύουσα την Αμβρακία. Ίδρυσε νέες πόλεις που τις στόλισε με ναούς και θέατρα και τις οχύρωσε με μεγάλα τείχη. Για να μην ασχολούνται οι κάτοικοι μόνο με την κτηνοτροφία, έστρεψε το ενδιαφέρον τους στη γεωργία και το εμπόριο. Ο Πύρρος θέλησε να μεγαλώσει το κράτος του εκστρατεύοντας στη Δύση, όπως ο Αλέξανδρος στην Ανατολή.
Πελοπίδας
Ο Πελοπίδας (περ. 410-364 π.Χ.) ήταν στενός συνεργάτης και φίλος του Επαμεινώνδα. Ήταν επίσης ένας από τους κορυφαίους στρατηγούς της Θήβας και διακρίθηκε σε πολλές μάχες, όπως στη μάχη των Λεύκτρων και στη μάχη της Τεγύρας. Ο Πελοπίδας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της σπαρτιατικής κυριαρχίας στη Βοιωτία.
Περίανδρος
Ο Περίανδρος (περ. 627-585 π.Χ.) ήταν τύραννος της Κορίνθου και ένας από τους επτά σοφούς στην Αρχαία Ελλάδα. Αν και περισσότερο γνωστός για τις διοικητικές του ικανότητες και τις κοινωνικές του μεταρρυθμίσεις, ήταν επίσης ένας ικανός ηγέτης που ενίσχυσε την αμυντική ισχύ της πόλης.
Ιφικράτης
Ο Ιφικράτης (περ. 418-353 π.Χ.) ήταν γνωστός για τις στρατιωτικές του μεταρρυθμίσεις, όπως η αναδιοργάνωση των πεζών στρατευμάτων και η εισαγωγή των λεγόμενων "ιφικράτειων" όπλων. Έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στις μάχες κατά των Σπαρτιατών. Έχει χαρακτηριστεί ως στρατιωτική ιδιοφυΐα και ουσιαστικά ήταν ο εμπνευστής της ιδέας των πρώτων καταδρομέων.
Διαβάστε επίσης
Ο ατρόμητος στρατός από ζεύγη εραστών που νίκησε τους Σπαρτιάτες
Οι 5 ισχυρότεροι στρατοί στην Αρχαία Ελλάδα και οι στρατηγοί τους
Το φρικτό βασανιστήριο της Αρχαίας Σπάρτης που έδωσε το όνομα στους... Iron Maiden
Γιατί υπάρχει ένα τεράστιο μυρμήγκι στην είσοδο των Φαρσάλων - Ποιοι ήταν οι μυθικοί Μυρμιδόνες
Σπαρτιάτες εναντίον Βίκινγκς: Ποιος θα επικρατούσε - Τα όπλα, οι τακτικές και η εκπαίδευση
Μάχη της Χαιρώνειας: Το «ραντεβού» βόρειων και νότιων που άλλαξε τον αρχαίο ελληνικό κόσμο
Πώς οι Σπαρτιάτες ήταν πάντα ερωτικά «πεινασμένοι» και το φετίχ με την απαγωγή διαρκείας
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.