Μενού
margaret-thatcher
Μάργκαρετ Θάτσερ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ο σοβαρός τραυματισμός του αστυνομικού,που δέχθηκε ναυτική φωτοβολίδα στο πόδι, κατά τα επεισόδια στην περιοχή του Ρέντη, φέρνει ξανά στο προσκήνιο εκείνες τις φωνές που ζητούν από την κυβέρνηση να ακολουθήσει το υποτιθέμενο παράδειγμα της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Βρετανία, για να εξαλείψει την οπαδική βία.

Ουσιαστικά επανέρχονται για ακόμα μία φορά τα fake news που θέλουν την αμφιλεγόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργό να αποκλείει ποδοσφαιρικές ομάδες, συμβάλλοντας υποτίθεται στην πάταξη του χουλιγκανισμού και της βίας στα γήπεδα.

Πρόκειται όμως για μύθο, καθώς όχι μόνο η Θάτσερ δεν εξάλειψε την οπαδική βία, αλλά είχε κατά νου ένα άλλο ακραία κατασταλτικό σχέδιο το οποίο όπως ποτέ δεν εφαρμόστηκε. 

Η πραγματικότητα πίσω από τον μύθο και το σχέδιο της Θάτσερ για την την οπαδική βία

Στις 29 Μαΐου 1985, στον τελικό των πρωταθλητριών μεταξύ της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους στο Χέιζελ, οι Βρετανοί ξεκινούν επεισόδια επιτιθέμενοι στους Ιταλούς με θλιβερό απολογισμό 39 νεκρούς.

Αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη Θάτσερ. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αποκλείει της βρετανικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και βάζει σε εφαρμογή ένα σκοτεινό σχέδιο. 

Θέλοντας να χτυπήσει τη βασική διασκέδαση της εργατικής τάξης που τόσο πολύ στοχοποιούσε η κυβέρνησή της, καταλήγει να δαιμονοποιήσει στο σύνολό του το ποδόσφαιρο και χαρακτηρίζει περιθωριακούς όλους όσους το παρακολουθούν ή ασχολούνται μαζί του.

Καταστρώνει ένα σχέδιο από το οποίο λίγα πράγματα αξιολογήθηκαν ως θετικά και εφαρμόστηκαν, όπως για παράδειγμα η κάρτα φιλάθλου και το τέλος της ανωνυμίας του οπαδού, καλύτερα κάγκελα και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Τα υπόλοιπα μέρη του σχεδίου προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις. Με βάση εκείνο το σχέδιο οι κερκίδες θα έπρεπε να μετατραπούν σε κλουβιά που θα ήταν κλειστές από παντού ενώ ηλεκτροφόρα σύρματα θα τοποθετούνταν μέσα και έξω από τα γήπεδα!

Επίσης, με απόφαση της Θάτσερ κόπηκαν δραστικά τα κονδύλια για γυμναστές στα σχολεία και περιορίστηκαν οι ώρες που οι μαθητές έκαναν γυμναστική και ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο.

Στόχος της ήταν να απαξιώσει πλήρως το άθλημα, ούτως ώστε να μην ασχολείται πλέον ο κόσμος μαζί του. Το μόνο που πέτυχε η νεοφιλελεύθερη πρωθυπουργός της Βρετανίας ωστόσο ήταν να αυξήσει την ένταση στα γήπεδα και να πολλαπλασιάσει τα επεισόδια καθώς, πλέον, και η στάση της αστυνομίας «σκλήρυνε».

Και φτάνουμε στην τραγωδία του Χίλσμπορο, στις 15 Απριλίου 1989, όταν σκοτώνονται 97 οπαδοί της Λίβερπουλ, σε μια τραγωδία που προκλήθηκε εξαιτίας μιας σειράς εγκληματικών λαθών της αστυνομίας. Τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας, ωστόσο, επιχειρήθηκε να συγκαλυφθούν.

Ταυτόχρονα όμως ένας άνθρωπος εργαζόταν αθόρυβα και μεθοδικά πάνω στο ζήτημα του χουλιγκανισμού. Ήταν ο Λόρδος Τέιλορ που, ως υπουργός Δικαιοσύνης, δημοσιοποίησε την έρευνα που πραγματοποίησε ένα χρόνο μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο.

Η έρευνα αυτή περιλάμβανε συνολικά 76 παρατηρήσεις πάνω στις οποίες βασίστηκε η ριζική αναμόρφωση των αγγλικών γηπέδων και η οριστική έξωση των χούλιγκανς εκτός γηπέδων. Δεν εστίασε στο να καταπολεμήσει την οπαδική βία γενικώς, αλλά να την απομακρύνει από τα γήπεδα.

Η τραγωδία του Χίλσμπορο αποτέλεσε σταθμό στην αναμόρφωση του αγγλικού ποδοσφαίρου και ανέδειξε πως τα προηγούμενα μέτρα είχαν ελάχιστη πρακτική εφαρμογή και αποτελεσματικότητα.

Τα γήπεδα βελτιώθηκαν, το ίδιο και η αστυνόμευση και η επιτήρηση, ήρθε το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και πήραμε κάποια νομοθετική βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κοινού.

Τονίζεται πως η έρευνα του Τέιλορ έκανε για πρώτη φορά λόγο για ευθύνες της αστυνομίας στην τραγωδία του Χίλσμπορο και για τον λόγο αυτό το όλο σχέδιο χαρακτηρίστηκε από τη Θάτσερ ως «μη ευπρόσδεκτο»! Ο Τέιλορ ήταν ο πρώτος που αποκάλυπτε τι πραγματικά είχε γίνει εκείνη την αποφράδα ημέρα και το έκανε αυτό το 1990.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA