Μενού
Νέα Φιλαδέλφεια
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ένας μεγάλος τελικός τον οποίο υποδέχεται η Ελλάδα στο πιο σύγχρονο γήπεδο της χώρας, τη νεοσύστατη OPAP Arena. Μία ελληνική ομάδα στον τελικό με την ελπίδα να σηκώσει για πρώτη φορά ελληνική ομάδα ευρωπαϊκή κούπα σε διασυλλογικό επίπεδο. Όλα τα μάτια της ποδοσφαιρικής Ευρώπης στραμμένα προς τη Νέα Φιλαδέλφεια για τον μεγάλο αγώνα.

Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής όμως δεν ζήτησαν τίποτα από όλα αυτά. Διαμένοντες σε έναν δήμο που έχει ούτως ή άλλως προβλήματα με την κίνηση και το παρκάρισμα, ο φόρτος των χιλιάδων επισκεπτών του τελικού έχει αναστατώσει τις ζωές και την καθημερινότητά τους. Ένας εξ αυτών των κατοίκων μίλησε στο Reader για την ταλαιπωρία που περνάει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνδημότες του.

Χαρτάκια, απαγορεύσεις και ταλαιπωρία

Πρώτα από όλα με το ζήτημα της πρόσβασης στην περιοχή. «Έχει ζητηθεί από τους μόνιμους κατοίκους σε χαρτάκια τα οποία δεν φέρουν καν το λογότυπο του Δήμου, να μετακινήσουμε τα αυτοκίνητά μας, καθώς “με εντολή της Αστυνομίας, απαγορεύεται το παρκάρισμα”. Βέβαια δεν έχουμε ειδοποιηθεί πού να τα αφήσουμε», μας τονίζει. Όλο αυτό είναι μόνο η αρχή.

Εκτός βέβαια από το ζήτημα των αυτοκινήτων και της πρόσβασης σε μία αποκλεισμένη από παντού περιοχή, οι μόνιμοι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας έχουν δεχτεί μία «ισχυρή σύσταση», προκειμένου να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. «Έχουμε δεχτεί σύσταση να μετακινούμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο, για δέκα τετράγωνα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας με την εξαίρεση της πεζής κυκλοφορίας των μόνιμων κατοίκων που γίνεται μέσω της κατοχής χάρτινων διαπιστεύσεων».

«Οι διαπιστεύσεις αυτές είναι δήθεν της UEFA. Αν ισχύει αυτό βέβαια, δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για τη διαχείριση των προσωπικών στοιχείων των κατοίκων που ζητήθηκαν για το ματς». Μού αποκαλύπτει μάλιστα ότι στη δική του διαπίστευση έχει γραφτεί λάθος -με στιλό- το μικρό του όνομα, πράγμα που ελπίζει ότι δεν θα αποτελέσει πρόβλημα ως προς το αν θα τον αφήσει η αστυνομία να πλησιάσει στο σπίτι του.

Europa Conference
Eurokinissi

«Nα σας πω εδώ ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη από τη στιγμή που κανείς δεν μπαίνει σε διαδικασία να χορηγήσει εγγράφως στους κατοίκους κάτι που να πιστοποιεί την αδυναμία προσέγγισής μας στον χώρο εργασίας». Και αν σκέφτεστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. 

Πλήρης αδυναμία προσέγγισης στη Νέα Φιλαδέλφεια

«Δεν επιτρέπεται κανένα λεωφορείο, κανένα Ι.Χ. (απαγορεύεται ακόμα και η προσέγγιση της πόλης από την Εθνική), ενώ ο ΗΣΑΠ θα λειτουργήσει μέχρι τις 5 το απόγευμα». Κάποιος εργαζόμενος, με ωράριο 10-6, θα έχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα να επιστρέψει στο σπίτι του σήμερα

«Σε αυτό προσθέστε βέβαια και το κλείσιμο των μαγαζιών, το κλείσιμο των δημοτικών καταστημάτων και φυσικά των σχολείων που με μία πραγματικά χυδαία απόφαση έχουν μετατραπεί σε parking για τις ανάγκες των προσκεκλημένων του αγώνα». Όλη η ταλαιπωρία πασπαλίζεται και από το αίσθημα ανασφάλειας που, ειδικά μετα τα τραγικά περιστατικά του περασμένου Αυγούστου, με τη δολοφονία του Μιχάλη, έχει γιγαντωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, όσα μου περιέγραψε δημιουργούν ανάγλυφα την εικόνα μίας ολόκληρης πόλης που έχει ουσιαστικά παραχωρηθεί για τις ανάγκες διεξαγωγής ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Τα σχολεία της μετατράπηκαν σε parking, ο HΣΑΠ θα λειτουργήσει ως ιδιωτικό πούλμαν οπαδών και φυσικά πολύς λόγος έγινε για την επιστολή του Διοικητή του Ευαγγελισμού που έδινε απόλυτη προτεραιότητα στους VIP προσκεκλημένους του τελικού σε περίπτωση που υπάρξουν περιστατικά.

Πόσο δύσκολο θα ήταν να γίνει ένας μεγάλος τελικός ευρωπαϊκής διοργάνωσης με ένα πλάνο που να μη δείχνει στους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας, και ευρύτερα της Αθήνας, ότι οι ζωές τους είναι πολύ πίσω στις ουρές προτεραιότητας;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA