Μενού
astinomia
Φωτογραφία αρχείου. Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Σήμερα γάμος γίνεται». Όχι, αυτό το τραγούδι δεν ακούστηκε ποτέ στην περίπτωση του 29χρονου Νίκου και της 22χρονης Παγώνας, ενός ζευγαριού από τη Λοκρίδα, που ήρθαν κοντά και έδωσαν υπόσχεση γάμου, τον Γενάρη του 1974. Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε, παρουσία των γονέων του γαμπρού και της νύφης, όμως ο αρραβώνας δεν έμελλε να κρατήσει περισσότερο από 30 ημέρες.

Ο γαμπρός μετάνιωσε, άλλαξε γνώμη, δεν είδε μέλλον στη σχέση του με την Παγώνα. Και όταν αποφάσισε να το ανακοινώσει, τότε έγινε το κακό. Ο Δημήτρης, ο πατέρας της Παγώνας το πήρε ψύχραιμα, «δεν χάθηκε ο κόσμος, θα βρεθεί κάτι άλλο», σκέφτηκε. Η Σπυριδούλα, η μητέρα της νεαρής κοπέλας όμως, έγινε θηρίο απ' το θυμό της.

Ο Νίκος έφυγε για την Αθήνα, για το σπίτι στο οποίο ζούσε η αδελφή του, στην οδό Σπάρτης, στην Καλλιθέα. Η Σπυριδούλα πήρε το λεωφορείο και πήγε να τον δει, μήπως και τον μεταπείσει. Προσπάθησε να τιθασεύσει το θυμό της, που έχει ξεπεράσει τα όρια της παράνοιας. Βλέπετε, η Σπυριδούλα ταξίδεψε στην Αθήνα μαζί με την κόρη της, κρύβοντας στην τσάντα της ένα πριονωτό μαχαίρι 21 εκατοστών. Αν ο Νίκος δεν είχε όρεξη να ακούσει, θα έπαιρνε ένα «μάθημα».

Η συνάντηση τους δεν έβγαλε κάποιο νόημα. Ο Νίκος είχε χωρίσει οριστικά και αμετάκλητα με την Παγώνα και αναζητούσε άλλες αγάπες. Η Σπυριδούλα έβγαλε το πριόνι και άρχισε να τον κυνηγάει μέσα στο διαμέρισμα. Προσπάθησε να βγει έξω, αλλά δεν τα κατάφερε. Η πρώτη μαχαιριά ήταν βαθιά, γεμάτη οργή, του έκοψε την καρωτίδα. Ο Νίκος πέθανε ακαριαία. 

Η Σπυριδούλα συνελήφθη μαζί με το σύντροφο και την κόρη της. Στους ρεπόρτερ των εφημερίδων είπε «Μας έκανε ρεζίλι σ` όλο το χωριό. Έπρεπε να ξεπλύνω τον λεκέ...».

Δείτε επίσης: Αμπελόκηποι: Η σερβιτόρα που μαχαίρωσε στην καρδιά συνάδελφο της

Το προξενιό

Έβαλαν 300.000 δραχμές στην άκρη και ό,τι άλλο είχαν διαθέσιμο οι γονείς της Παγώνας για την προίκα της. Ένα άσπρο πουκάμισο, χίλιες δραχμές στην τσέπη του σακακιού, μια γραβάτα, ένα μαντίλι, ένα ζευγάρι κάλτσες και χρυσά μανικετόκουμπα. Πήγαν και στο χωριό του γαμπρού, για να γνωρίσουν τη νύφη και οι δικοί του. Πέρασαν τη νύχτα εκεί και κοιμήθηκαν στο ίδιο κρεβάτι, τηρώντας ευλαβικά τα έθιμα του τόπου. Έπειτα η Παγώνα εκδήλωσε στον Νίκο την επιθυμία να πάνε μαζί στην Αθήνα, στο σπίτι της αδελφής του, να βγούνε, να γνωρίσουνε την πόλη μαζί, μακριά από τα σόγια του χωριού και τους κανόνες τους.

Η επιθυμία της εκπληρώθηκε. Ο Νίκος και η Παγώνα έμειναν μαζί στο σπίτι της Καλλιθέας. Η Παγώνα κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο με την αδελφή του Νίκου. Ούτε μια βδομάδα δεν κράτησε η συγκατοίκηση αυτή. Ο Νίκος ένιωθε περίεργα, λες και είχε «ξεφουσκώσει» ό,τι ένιωθε, ή λες και δεν είχε νιώσει ποτέ τίποτα γι` αυτό το κορίτσι. Είπε πως χρειαζόταν να φύγει για δουλειά στην Κρήτη και πίεσε την Παγώνα να γυρίσει μόνη της στο χωριό. Όταν το νεαρό κορίτσι γύρισε πίσω στο πατρικό της χωρίς τον αρραβωνιαστικό της, οι γονείς άρχισαν να υποπτεύονται πολλά.

Το έγκλημα

Ο Νίκος είχε αποφύγει να αντιμετωπίσει την Παγώνα. Του αρκούσε που είχε ομολογήσει τηλεφωνικά, στον οικογενειακό φίλο που είχε κάνει τον προξενιό, ότι ο γάμος δεν θα γίνει. Η Σπυριδούλα προέτρεψε την κόρη της να πάει στο χωριό του γαμπρού να μάθει τι είχε συμβεί. Η νεαρή κοπέλα έμαθε την αλήθεια από την πεθερά της. «Δεν πειράζει μάνα. Ήταν της μοίρας μου να μην παντρευτώ αυτόν τον άνθρωπο. Δε θα παντρευτώ. Θα μείνω μαζί σας να σας βοηθάω με τις δουλειές» θρυλείται πως είχε πει στη μητέρα της, προσπαθώντας να κρύψει τον καημό της.

Μάνα και κόρη πήγαν στην Αθήνα να τον βρουν. Έδωσαν ραντεβού στη Λεωφόρο Συγγρού. Τον ρώτησε γιατί διαλύει τον αρραβώνα, του 'ταξε κι άλλα λεφτά, πεντακόσιες χιλιάδες δραχμές. Εκείνος ήταν αμετάπειστος. Σπυριδούλα και Πάγωνα πέρασαν εκείνο το βράδυ σε σπίτι συγγενών τους στο Παγκράτι, έπειτα συνάντησαν και τον προξενητή τους, και την κόρη του, τη Χρύσα.

Οι τρεις γυναίκες αποφάσισαν να πάνε σπίτι του, να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια. Τον αιφνιδίασαν, λέγοντας στον θυρωρό της πολυκατοικίας πως είναι συγγενείς, ενώ εκείνος είχε πεταχτεί για τηλέφωνο στο περίπτερο. Γύρισε και τις βρήκε στο σαλόνι του, έτοιμες για συνέχεια στη δύσκολη κουβέντα του χωρισμού. Ανένδοτος ο Νίκος και η Σπυριδούλα έβγαλε κάτι από τη τσάντα της. Με το πριονωτό μαχαίρι του έκοψε την καρωτίδα. Έφτασε ως τα σκαλοπάτια της πόρτας του σπιτιού του και πέθανε. 

Απολογίες

egklima
Φωτό αρχείου - Eurokinissi.

«Τον έφαγες κακούργα, τι σου έκανε το παιδί; Σ' το είπα, δε με πείραξε» είπε η Παγώνα στη μητέρα της κι έπειτα πλησίασε το νεκρό σώμα του πρώην αρραβωνιαστικού της και του ψιθύρισε κάτι που δεν άκουσε κανείς. Τον Ιανουάριο του 1975, στο Κακουργιοδικείο της Αθήνας, η Σπυριδούλα,η Παγώνα και ο Δημήτρης βρίσκονταν στο ειδώλιο του κατηγορουμένου.

Οι πρώτες δηλώσεις της Παγώνας περί «ντροπής» που ήθελε να ξεπλύνει, αντικαταστάθηκαν από μια απολογία γεμάτη λυγμούς: «Μετανιώνω γι' αυτό που έκανα. Ήθελα μόνο να τον απειλήσω κι όχι να τον σκοτώσω. Ζητάω συγνώμη» είπε στο δικαστήριο. Η Σπυριδούλα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, η Παγώνα σε 10ετή φυλάκιση και ο Δημήτρης αθωώθηκε.

(με στοιχεία από το βιβλίο: «Εγκλήματα Γένους Θηλυκού στην Ελλάδα» του Πάνου Σόμπολου)

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA