Μενού
Γραμμένη Οξυά
Γραμμένη Οξυά | YouTube/NATURE VILLAGES AND MORE THROUGH MY LENS
  • Α-
  • Α+

Η Γραμμένη Οξυά είναι ένας ορεινός όγκος που εκτείνεται στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, ο οποίος περιβάλλεται από τα βουνά Βαρδούσια και Γκιώνα στα νοτιοανατολικά, το Βελούχι στα βόρεια και την Καλιακούδα στα δυτικά. 

Σύμφωνα με το agriniostories.gr, πήρε το όνομα της από το δέντρο φυτρώνει εκεί και το δάσος με οξυές που βρίσκεται στις πλαγιές του ορεινού όγκου είναι το νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη. 

Είναι από τα πιο κρύα μέρη 

Στα 1923 μέτρα υψόμετρο βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή του, η Σαράνταινα που δέχεται όλο το κρύο από τα ρεύματα του βουνού Βελούχι και λετσι θεωρείται ως ένα από τα πιο κρύα μέρη σε όλη την Ελλάδα. 

Ο παγωμένος αέρας δεν σταματά ποτέ και συνεχώς υπάρχει μια πυκνή ομίχλη που θυμίζει παραμύθι, ενώ λέγεται ότι το όνομα της το πήρε όταν σαράντα άτομα που γύριζαν από έναν γάμο έχασαν τη ζωή τους από το κρύο.

Στο υψόμετρο 1740 μέτρων βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο της Οξυάς. Το καταφύγιο “Λ. Ευταξίας”, είναι δυναμικότητας 40 ατόμων, έχει οργανωμένη κουζίνα, εσωτερικές τουαλέτες και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

@gapgreekandproud

Dreamy Winter Destination in Grammeni OXIA... Beautiful Snowy mountain rangers 💙. Greece in Winter is just as magical ..... @tasos_whatever_it_takes 🎥🇬🇷

♬ original sound - GAP

Πώς να πάτε 

Για να επισκεφθείτε το μέρος χρειάζεται να φτάσετε μέχρι το χωριό Γαρδίκι Ομιλαίων, όπου για να πάτε εκεί θα πρέπει να πάρετε τον δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου και αφού περάσετε τη Μακρακώμη, θα κατευθυνθείτε προς Γαρδίκι από έναν δρόμο με στροφές. 

Εναλλακτικός τρόπος είναι να πάτε ανεβαίνοντας από Ναύπακτο μέχρι το χωριό Γραμμένη Οξυά, αλλά η δημοφιλέστερη αφετηρία για το καταφύγιο είναι το Γαρδίκι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA