Μενού
nosokomeio
Νοσοκομείο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, προκηρύσσει για την Τετάρτη (11/10), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37).

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι η δημόσια Υγεία και Πρόνοια δεν πρόκειται να βελτιωθεί όσο οι δημόσιες δαπάνες είναι στο 5% του ΑΕΠ, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη να βρίσκεται τουλάχιστον δύο μονάδες ψηλότερα. 

Παράλληλα, επισημαίνει πως οι μισθοί των υγειονομικών είναι αντικίνητρο στην κάλυψη των σοβαρών κενών που αντιμετωπίζουν οι Υγειονομικές Μονάδες, το ΕΚΑΒ και η Πρόνοια.

«7.000 αποχωρήσεις από το ΕΣΥ τους τελευταίους 18 μήνες»

Ειδική αναφορά κάνει η Ομοσπονδία στο κύμα μαζικής φυγής από το Σύστημα Υγείας εξαιτίας των συνθηκών εργασίας και των χαμηλότατων αμοιβών. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει ότι υπήρξαν 7.000 αποχωρήσεις τους τελευταίους 18 μήνες από το ΕΣΥ, οι οποίες καθιστούν επισφαλείς τις υπηρεσίες σε πολλούς τομείς και φορείς της Δημόσιας Υγείας.

Αναφερόμενη στη ρύθμιση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, «αφού χορηγούνται πολύ μικρές αυξήσεις σε κάποιες ειδικότητες (πχ νοσηλευτικό), δημιουργούνται όμως τεράστιες αδικίες από τον διαχωρισμό, τον αποκλεισμό χιλιάδων υγειονομικών της πρώτης γραμμής από το επίδομα».

Τέλος, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως, για να στελεχωθεί το σύστημα, θα πρέπει άμεσα να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να αυξηθούν οι μισθοί, το ωρομίσθιο, να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, «που είναι η μεγαλύτερη αδικία και άνιση μεταχείριση απέναντι στους υγειονομικούς».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA