Μενού
Άρμα στο καρναβάλι της Πάτρας
Άρμα στο καρναβάλι της Πάτρας | (ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)
  • Α-
  • Α+

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2024, με τους καρναβαλιστές να περιμένουν με ανυπομονησία την μεγαλύτερη καρναβαλική εκδήλωση της χώρας μας.

Το Πατρινό καρναβάλι ή Καρναβάλι της Πάτρας αποτελεί τόσο τη μεγαλύτερη όσο και την παλιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα όσο και μία από τις μεγαλύτερες στο κόσμο, όσον αφορά τη συμμετοχή των καρναβαλιστών και την ιστορία του. Μετρά 193 χρόνια ιστορίας, όπως αναφέρει η wikipedia. Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά..

Πατρινό Καρναβάλι: Πότε είναι η έναρξη των εκδηλώσεων

Σύμφωνα με το carnivalpatras.gr, την έναρξη των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού προαναγγέλλει ο Τελάλης, περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης πάνω στο μουσικό άρμα του. Καλεί τους Πατρινούς κι όλους όσους βρεθούν στην Πάτρα εκείνη τη μέρα σε μαγικές συναντήσεις χαράς και ανέλπιστες διαδρομές διασκέδασης. 

Η Τελετή Έναρξης πραγματοποιείται ημέρα Σάββατο και πάντα σε συνάρτηση με τη γιορτή του Αγίου  Αντωνίου 17 Ιανουαρίου. Οι εκδηλώσεις, σύμφωνα με τη wikipedia, αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Κορυφώνονται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής.

Τέλος, το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στον μώλο της οδού Αγίου Νικολάου, στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας. Τα άρματα του καρναβαλιού στήνονται το βράδυ της Παρασκευής πριν την παρέλαση της Κυριακής στην πλατεία Γεωργίου Α΄, σε κεντρικό σημείο που επιτρέπει τη φωτογράφηση τους από το κοινό.

Χαρακτηριστικές αρχές του πατρινού καρναβαλιού είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA