Μενού
petralona-sobades
Πτώση σοβάδων σε σχολείο στα Πετράλωνα | Facebook
  • Α-
  • Α+

Αναστάτωση επικράτησε το πρωί της Παρασκευής (15/9) στο 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στα Κάτω Πετράλωνα, όταν σοβάδες έπεσαν από το ταβάνι του κτηρίου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας μαθητής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα έγιναν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Ενώ τα παιδιά είχαν βγει έξω απ’ τις αίθουσες, κάθονταν σε ένα υπόστεγο που υπήρχε. Από την οροφή του υπόστεγου έπεσαν οι σοβάδες πάνω στα παιδιά.

Από την πτώση των σοβάδων δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός παιδιού, ωστόσο όπως ενημέρωσε η διεύθυνση του σχολείου τους γονείς, κάποια παιδιά υπέστησαν σοκ.

Πληροφορίες θέλουν το σχολείο στεγάζεται σε ένα παντελώς ακατάλληλο κτήριο και είχε αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες να μεταστεγαστεί. Μάλιστα, υπήρχαν μερικές δικαστικές διαμάχες και κωλυσιεργίες όλων των δημοτικών αρχών, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα τα παιδιά να πηγαίνουν σε ένα τόσο επικίνδυνο κτήριο.

Όπως αναφέρεται, το κτήριο στο οποίο θα μεταφερόταν είχε αποφασιστεί να απαλλοτριωθεί ήδη το 2002, αλλά στη συνέχεια υπήρξε προσφυγή δικαιούχων εναντίον αυτής της απόφασης που τελικά δικαιώθηκαν δικαστικά το 2018.

Ο δάσκαλος των παιδιών, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» για το περιστατικό. «Είναι η 4η φορά σήμερα που πέφτει δυστυχώς στα κεφάλια παιδιών. Τις 3 προηγούμενες, το 2008, το 2010 και το 2014, ήταν κλειστό το σχολείο. Ήταν στο δεύτερο διάλειμμα μόλις βγήκαν τα παιδιά, ήταν περίπου 11.35, τρεις τάξεις. Ήταν γύρω στα 50 παιδιά», είπε αρχικά.

Τραυματίστηκαν τρία παιδιά

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, «τρία παιδιά. Έπεσε ακριβώς, σχεδόν ένα τετραγωνικό σοβάς ενισχυμένος, στα κεφάλια και στις πλάτες τους. τα δύο πήγαν για πρώτες βοήθειες, και το ένα ήταν ελαφρότερα. Έχουν χτυπήσει τα δύο παιδιά κυρίως στο κεφάλι, υπάρχει φόβος για διάσειση».

Και συμπλήρωσε: «το ένα είχε και αίματα. Κάτω ακριβώς από τα ζυγωματικά κάτω από το μάτι. Εάν σήκωνε το κεφαλάκι του λίγο περισσότερο θα είχαμε σοβαρότερα θέματα. Τα μικρότερα έκλαιγαν και αρχίσαμε να παίρνουμε τους γονείς να έρθουν να πάρουν τα παιδιά και να ενημερώσουμε φορείς και υπηρεσίες για το γεγονός. Ο Δήμος ήρθε τώρα και προσπαθούν. Ενώ υπάρχει έγγραφο από το σχολείο μας από τον Μάρτιο του 2023, που είχαμε ήδη προβλήματα, δηλαδή έσταζαν οι αίθουσες, προβλήματα νερών που είναι αποτέλεσμα αυτό εδώ πέρα και δεν ασχολήθηκε κανείς».

«Τους θεωρώ υπόλογους για εγκληματική αμέλεια»

Ο κ. Παπαδημητρίου κατήγγειλε πως δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την αποκατάσταση των ζημιών: «Ξύσαμε σοβάδες και έπεσαν την προηγούμενη φορά σε αρκετά κομμάτια της οροφής, και του κάτω ισογείου και τα υπόλοιπα έμειναν έτσι. Εάν δεν μας διαβεβαιώσουν εγγράφως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί είναι και οι γονείς αγριεμένοι και με το δίκιο τους, οι άνθρωποι είναι σε έξαλλη κατάσταση, ζητάμε τις εγγυήσεις για να μπούμε μέσα», τόνισε.

Και συνέχισε: «Δεν είμαι μηχανικός, δάσκαλος είμαι πολλά χρόνια εδώ πέρα, κάντε τον κόπο να έρθετε από εδώ να τα δείτε ή ρωτήστε τους αρμόδιους να σας πουν. Την ευθύνη για τα κτήρια και μεγάλες σοβαρές ζημιές την έχουν απευθείας οι αντιδήμαρχοι Παιδείας και το δημοτικό συμβούλιο. Έχουμε έγγραφα τα οποία τα αμέλησαν, τους θεωρώ υπόλογους για εγκληματική αμέλεια. Ο δε υπευθυνος που ήρθε μιας υπηρεσίας συγκροτημάτων και κτηρίων, μας είπε “που να βγάλω άκρη με 292 σχολεία;”.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.