Μενού
plimmira karditsa
Επιχείρηση απεγκλωβισμού στην περιοχή του Παλαμά | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  • Α-
  • Α+

Eπιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μεταμόρφωση της Καρδίτσας, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για αγνοούμενους στο χωριό.

Με τέσσερις βάρκες εθελοντικές ομάδες από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ξεκινούν την επιχείρηση από το χωριό Βλοχός που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη Μεταμόρφωση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη έχουν διασωθεί 50- 60 άνθρωποι που ήταν εγκλωβισμένοι επί τέσσερις ημέρες.

Την ίδια ώρα, στον Παλαμά της Καρδίτσας η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη αφού η στάθμη του νερού άρχισε να πέφτει. Η καταστροφή είναι ωστόσο ολική και υπάρχει ανάγκη για εμφιαλωμένο νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Συναγερμός σε Λάρισα και Κιλελέρ

Την ίδια ώρα, στη Λάρισα πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, να ενισχύσουν τις όχθες του ποταμού με αδρανή υλικά στο τμήμα του που διασχίζει την πόλη, δεύτερον, να απεγκλωβίσουν κατοίκους που είναι «παγιδευμένοι» στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό και τρίτον να μετακινήσουν κόσμο από περιοχές στις οποίες η στάθμη του νερού ανεβαίνει.

Επίσης, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται διανοίξεις σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιείται η στάθμη του ποταμού.

Τόνοι αμμοχάλικου μεταφέρθηκαν χθες και σήμερα με δέκα τριαξονικά φορτηγά και με φορτωτές και ρίφθηκαν σε σημεία της όχθης του Πηνειού για να συγκρατηθούν καίρια αναχώματα και ως, αυτή την ώρα, η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. Οι προσπάθειες όμως δε σταματούν, συνεχίζονται.

«Δεκαπέντε χιλιάδες σακιά με άμμο και χαλίκι θα διαθέσουμε σήμερα, χθες δώσαμε εικοσιπέντε χιλιάδες για να σταθεροποιήσουμε αναχώματα στο ποτάμι και γύρω από οικοδομικά τετράγωνα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Λαρισαίων Γιάννης Αλεξούλης και συνεχίζει:

«Έχουμε διαθέσει κάθε δυνατή υποδομή για τη φιλοξενία ανθρώπων, που μεταφέρονται από τα σπίτια τους, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, χώρους εκδηλώσεων. Οι κάτοικοι στις περιοχές Ιπποκράτης και Εργατικές Κατοικίες που είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες, τώρα ζητούν να τους μεταφέρουμε».

Παράλληλα, στο δήμο Κιλελέρ ήχησε το 112 για τους κατοίκους του Ομορφοχωρίου. Το νέο μήνυμα που στάλθηκε λίγο πριν τις 14:30 αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στο Ομορφοχώρι του Δήμου Κιλελέρ απομακρυνθείτε προς οικισμό Πλατυκάμπου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

«Αυτό που συμβαίνει στον Πηνειό είναι ότι «έσπασε» σε κάποιο σημείο μετά τη Λάρισα και γυρίζουν όλα τα νερά στο δήμο Κιλελέρ. Για το Ομορφοχώρι ισχύει προειδοποίηση μερικής εκκένωσης» ανέφερε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, και συμπλήερωσε:

«Το νερό δεν μπήκε στον οικισμό και γίνονται προσπάθειες να εκτραπεί το νερό. Αν δεν τα καταφέρουμε θα γίνει ολική εκκένωση του χωριού».

Προσπάθειες για την κάλυψη των αναγκών σε νερό, φάρμακα και φαγητό

Στον δήμο Παλαμά και σε χωριά, όπως Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα, Ριζοβούνι, Μεταμόρφωση, και στην πόλη του Παλαμά, η καταστροφή είναι βιβλική, ανυπολόγιστες οι ζημιές στις υποδομές, ενώ συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών στην Π.Ε. Καρδίτσας.

Επιπλέον, κλιμάκια στελεχών της Δημοτικής Διοίκησης και υπαλλήλων, μεταβαίνουν σε αποκλεισμένα χωριά από κατολισθήσεις και ζημιές σε υποδομές για να διανείμουν και εκεί νερά, τρόφιμα και φάρμακα που έχουν ανάγκη ηλικιωμένοι, ή άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Να σημειωθεί, ότι τόσο η διανομή στο Κλειστό, όσο και οι επισκέψεις τροφοδοσίας στις πληγείσες Τοπικές Κοινότητες θα συνεχιστούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης στους αποκλεισμένους σήμερα οικισμούς και κατοικίες.

Επίσης, από τον ίδιο δήμο γίνεται γνωστό ότι οι εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας του Μουζακίου διατίθενται για τη φιλοξενία πλημμυροπαθών. Ανάλογη είναι και η εικόνα σε δημοτικά διαμερίσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπου συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών.

Σε μια τεράστια λίμνη έχει μετατραπεί ο δήμος Φαρκαδόνας όπου γίνονται προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών σε διάφορες περιοχές. Δύσκολη είναι η κατάσταση στο χωριό Πηνειάδα του δήμου όπου το νερό έχει σκεπάσει το χωριό, όπως και το χωριό Κεραμίδι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA