Μενού
Πλοίο στην Κύμη
Το φαινόμενο Fata Morgana στην Κύμη | Pelop.gr
  • Α-
  • Α+

Αίσθηση προκάλεσαν οι εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα από την Κύμη, και δείχνουν το πλοίο «Αχιλλέας» που εκτελούσε το ομώνυμο δρομολόγιο μέχρι τη Σκύρο, να... «αιωρείται».

Ωστόσο, το συμβάν στην Κύμη δεν πρόκειται για μία «μεταφυσική εμπειρία», αλλά για μία εικόνα που έχει καταγραφεί πολλές φορές με πλοία μέσα στη θάλασσα και είναι αποτέλεσμα του φαινομένου, γνωστού ως «Fata Morgana».

Το φαινόμενο Fata Morgana δημιουργεί έναν αντικατοπτρισμό όταν ο ήλιος ζεσταίνει την ατμόσφαιρα πάνω από τη στεριά ή τη θάλασσα δημιουργώντας κλιμακούμενες εικόνες, όπως ακριβώς έγινε και στην Κύμη.

Πλοίο στην Κύμη
Το φαινόμενο Fata Morgana στην Κύμη | Pelop.gr

Τότε, ένα στρώμα ζεστού αέρα στέκεται πάνω από στρώμα κρύου αέρα δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο αντικείμενο.

Έτσι, όταν επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες δημιουργείται μια ψευδαίσθηση ότι τα αντικείμενα στον ορίζοντα βρίσκονται τόσο στον ουρανό, όσο και στη θάλασσα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA