Μενού
Όλα αυτά τα «αρτύματα» έχουν ένα κοινό
Όλα αυτά τα «αρτύματα» έχουν ένα κοινό | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Θα σας δώσουμε μερικά στοιχεία. Το βάζουμε στα σουτζουκάκια, ο παθολόγος μας λέει να το «κόψουμε» για την πίεσή μας, και οι παραδοσιακές μαμάδες απειλούν τα παιδιά πώς θα τους το βάλουν στη γλώσσα. 

Δεν είναι όμως ούτε το αλάτι, ούτε το πιπέρι, ούτε το κύμινο, αλλά όλα αυτά μαζί και πολλά περισσότερα. «Άρτυμα» σημαίνει αλλιώς «καρύκευμα», μπαχαρικό δηλαδή, και ετυμολογικά έχει την ίδια ρίζα με το ψωμί.

Η ετυμολογία της λέξης

Η αρχαία ρίζα του «αρτύματος» εντοπίζεται στο ρήμα «αρτύω», που μπορεί να σημαίνει «παρασκευάζω», «ετοιμάζω», «συνδυάζω» και άλλα συνώνυμα. Μοιράζεται την ίδια ρίζα με το ψωμί, ή αλλιώς «άρτο». Από μόνο του, το άρτυμα είναι οποιαδήποτε ουσία προσθέτουμε στο φαγητό, με σκοπό να ενισχύσουμε και να τροποποιήσουμε τη γεύση του.

Συνεπώς, καρυκεύματα δεν είναι μόνο το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά, αλλά και άλλα υλικά όπως το ξύδι, το λεμόνι, σάλτσες όπως η κέτσαπ, η μουστάρδα, το τσίλι και η σριράτσα, καθώς και κάποια αιθέρια έλαια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA