Μενού
40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος
40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Μαραθώνιος είναι ένα ιστορικό κατόρθωμα που έχει εμπνεύσει το ολυμπιακό άθλημα, καθώς και πολλούς παρόμοιους αγώνες ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Θεωρείται, αν και όχι η μεγαλύτερη, σίγουρα η πιο αντιπροσωπευτική κούρσα του στίβου αντοχής.

Υπάρχουν ίσως και χιλιάδες Μαραθώνιοι στην υφήλιο, αλλά ποιος είναι ο «αυθεντικός». Γνωστός ως «Κλασικός ή Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας», αυτή η αθλητική διοργάνωση φυσικά λαμβάνει χώρα στον τόπο που τη γέννησε. Πρόκειται για έναν διεθνή ετήσιο αγώνα αντοχής, που θεωρείται το κορυφαίο αθλητικό μαζικό γεγονός της χώρας.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος διεξάγεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου και διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ. Το 2023, διεξήχθη το διήμερο 11 με 12 Νοεμβρίου, ο 40ος τέτοιος αγώνας, με μεγάλη προσέλευση.

Γιατί καθιερώθηκε ο Μαραθώνιος

Ο Μαραθώνιος της Ελλάδας καθιερώθηκε αρχικά προς τιμήν του Αθηναίου οπλίτη Φειδιππίδη,  ο οποίος, όπως φημολογείται, τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. έτρεξε από το πεδίο της μάχης στον Μαραθώνα έως την Αθήνα για να ανακοινώσει την νίκη κατά των Περσών στη μάχη που διεξήχθη εκεί.

Μέσα στην εξάντλησή του, που ξεπερνούσε τα ανθρώπινα όρια, μπόρεσε μόλις να φωνάξει «Νενικήκαμεν» (νικήσαμε), προτού καταρρεύσει και καταλήξει επί τόπου. Ο πρώτος μαραθώνιος επί της κλασσικής διαδρομής συνέβη την Κυριακή 10η Μαρτίου 1896 και νικητής αναδείχθηκε ο 19χρονος Χαρίλαος Βασιλάκος σε 3 ώρες και 18 λεπτά.

Ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες ο προκριματικός αγώνας και ο Ολυμπιακός αγώνας. Τότε, την Παρασκευή 29η Μαρτίου, θριάμβευσε ο αείμνηστος Σπύρος Λούης με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA