Μενού
narkotika
Ειδική διαμορφωμένη κρύπτη σε φορτηγό | Ελληνική Αστυνομία
  • Α-
  • Α+

Στα χέρια των αστυνομικών βρίσκονται ένας 52χρονος και ένας 33χρονος ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, διεθνικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων με ναρκωτικά από χώρες της Ευρώπης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους στην Ελλάδα. Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι ο 33χρονος, ως επικεφαλής της ομάδας των συλληφθέντων ατόμων, είχε αναλάβει τις επαφές με τους εισαγωγείς και διακινητές των ναρκωτικών, τον συντονισμό της εισαγωγής τους με φορτηγά και της παραλαβής τους, με σκοπό την παράδοσή τους στους τελικούς διακινητές ενώ ο 52χρονος, ήταν άμεσος συνεργάτης με τον επικεφαλής ως προς την παραλαβή των ναρκωτικών από προμηθευτές σε ευρωπαϊκή χώρα, ενώ εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως επαγγελματίας οδηγός φορτηγού, είχε αναλάβει την εισαγωγή τους στην ελληνική επικράτεια.

Κατά τη διάρκεια επιχείρησης που έγινε την Κυριακή σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, οι δυο κατηγορούμενοι κατελήφθησαν να έχουν στην κατοχή τους, εντός ειδικής διαμορφωμένης κρύπτης στο δάπεδο ρυμουλκούμενου επικαθήμενου, περισσότερα από 77 κιλά κάνναβης και τρία κιλά κοκαΐνης, μοιρασμένα σε αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες. Μάλιστα, ο 33χρονος προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψής του, ενώ κατά την ακινητοποίησή του, αντιστάθηκε σθεναρά σπρώχνοντας τους αστυνομικούς. Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι τις ανωτέρω ποσότητες ναρκωτικών εισήγαγε από λιμάνι στην ελληνική επικράτεια ο 52χρονος την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου για λογαριασμό του 33χρονου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ το παράνομο περιουσιακό όφελος από τη διακίνηση των ναρκωτικών υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 550.000 ευρώ. Παράλληλα στελέχη του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης προχώρησαν στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης, σε περιοχές της Αρκαδίας και της Αττικής. Για την υπόθεση τέσσερις αλλοδαποί, ηλικίας από 39 έως 45 ετών και δυο ημεδαποί, ηλικίας 62 και 64 ετών, αντίστοιχα, μέλη της οργάνωσης. Σε βάρος των ανωτέρω σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράβαση των νομοθεσιών περί ναρκωτικών και τα - κατά περίπτωση - αδικήματα για τα όπλα και περί αλλοδαπών. Κατά την έρευνα προέκυψε ότι ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τον Απρίλιο και διακινούσαν ναρκωτικά αποκομίζοντας έτσι σημαντικά χρηματικά ποσά. Ηγετικό μέλος φέρεται να είναι ο 45χρονος που συνελήφθη ενώ οι ποσότητες κάνναβης προέρχονταν από φυτεία κάνναβης σε τοπική κοινότητα του Δήμου Γορτυνίας, που καλλιεργούσαν οι δράστες από κοινού και στη συνέχεια διοχετεύονταν στους νομούς της Αρκαδίας και της Αττικής.

«Σε διαρκή μάχη και ρήξη με το έγκλημα»

Επιπρόσθετα, τα μέλη μετά την παραλαβή των ποσοτήτων, για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών στους τόπους απόκρυψης ή στις οικίες τους χρησιμοποιούσαν μισθωμένα οχήματα και ταξί, για να αποτρέψουν τυχόν παρακολούθηση ή επιτήρηση σε βάρος τους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons).

Επίσης χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου συναντήθηκε με αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τους συνεχάρη με αφορμή πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες τους. Σύμφωνα με το υπουργείο τους τελευταίους 2,5 μήνες (1 Αυγούστου έως 17 Οκτωβρίου) η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 856 συλλήψεις σε 2.696 υποθέσεις, κατάσχεση 732,5 κιλών κοκαΐνης, κατάσχεση 752,76 κιλών ακατέργαστης κάνναβης, 49,84 κιλών κατεργασμένης κάνναβης και 9.861 δενδρυλλίων. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά ότι «ο οικονομικός αντίκτυπος των επιχειρήσεων που διενεργήθηκαν και στέφθηκαν με επιτυχία, καθώς το παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζαν οι δράστες εκτιμάται περίπου σε 28 εκατομμύρια ευρώ.»

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Τα στοιχεία του τελευταίου διαστήματος είναι, ομολογουμένως, εντυπωσιακά και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Το εκτιμώμενο περιουσιακό όφελος των δραστών πολλαπλασιάζει την επιτυχία, αλλά και την ευθύνη μας να συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε αυτό το δρόμο. Η Δίωξη Ναρκωτικών είναι μια σπουδαία υπηρεσία με σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία και ιδίως τη νέα γενιά. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα προς την κατεύθυνση αυτή, από καθήκον και υποχρέωση, να βρισκόμαστε σε διαρκή μάχη και ρήξη με το έγκλημα και να εμπεδώσουμε και σε αυτό τον τομέα αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA