Μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα αποτελέσει «ασπίδα προστασίας» για τους ανήλικους προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αποδέκτες όχι μόνο έφηβους αλλά και γονείς, εκπαιδευτικούς, προπονητές, δάσκαλοι ωδείων και γενικότερα όσοι ασχολούνται με δραστηριότητες σχετικά με ανήλικους.
Απευθύνεται ακόμα σε ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν παιδιά αλλά αναζητούν τρόπους άμεσης επικοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι κινδυνεύει ανήλικος που βρίσκεται στη γειτονιά τους, στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον τους.
Η εφαρμογή SafeYOUth αναμένεται να είναι διαθέσιμη στα τέλη του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον 5ψηφιο τηλεφωνικό αριθμό 10201 που ενεργοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου και λειτουργεί 24 ώρες 7 ημέρες την εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί είναι εκείνοι που έχουν τηλεφωνήσει στο συγκεκριμένο αριθμό καταγγέλλοντας περιστατικά ακόμα και παλαιότερων χρόνων.
Panic Button για εφήβους
Όπως αναφέρονταν σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Η τηλεφωνική γραμμή είναι η αρχή της ριζικής αλλαγής του τρόπου που μπορεί ένα παιδί, ένας γονιός, αλλά και γενικότερα ένας πολίτης, να καταγγείλει ένα περιστατικό βίας και παραβατικότητας, κάθε μορφής, εναντίον ανηλίκων».
Η εφαρμογή που αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά τις επόμενες ημέρες απευθύνεται σε έφηβους από 12 – 18 ετών και σε ενήλικες. Χωρίζεται σε δυο τμήματα.
Το πρώτο έχει διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους ανήλικους όπως η ασφαλής περιήγηση στο διαδίκτυο, η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα και η σημασία στην ισότητα, το bullying, η ενασχόληση με τον αθλητισμό και τις Τέχνες αλλά και ο σεβασμός στο περιβάλλον και στα ζώα κ.α.
Το δεύτερο τμήμα σχετίζεται με τους τρόπους επικοινωνίας με την ΕΛΑΣ Στην εφαρμογή θα γίνεται αναφορά στον 5ψηφιο αριθμό 10201 και στο 100 της Άμεσης Δράσης και θα υπάρχει σύνδεσμος μέσω του οποίου θα μπορούν οι ανήλικοι να επικοινωνούν απευθείας για να αναφέρουν κάποιο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, επίθεσης από άλλα άτομα, bullying κ.α.
Θα διατίθεται επίσης και φόρμα επικοινωνίας μέσω της οποίας επώνυμα ή ανώνυμα θα μπορεί κάποιος να ενημερώνει την ΕΛΑΣ για παροχή βοήθειας ακόμα και αν δεν είναι γονιός και είναι γείτονας ή συγγενής ανηλίκου που γνωρίζει για περιστατικά στα οποία πρέπει να παρέμβουν αστυνομικοί. Βασική προϋπόθεση η καταχώριση στοιχείων επικοινωνίας ώστε να επικοινωνεί αρμόδιος αστυνομικός για την αξιολόγηση της καταγγελίας.
Ακόμη θα υπάρχει και το λεγόμενο κουμπί πανικού ή emergency button το οποίο θα περιλαμβάνεται μόνο στην εφαρμογή που θα διαθέτουν οι ανήλικοι και όχι όσοι είναι άνω των 18 ετών. Απευθύνεται σε παιδιά που λόγω φόβου δεν μπορούν να καλέσουν την Άμεση Δράση και για αυτό θα ενημερώνουν «σιωπηλά» μέσω απλού αγγίγματος.
Μόλις ληφθεί το σήμα το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ θα ενεργοποιεί δυο απλές ερωτήσεις με πολλαπλές απαντήσεις ώστε και πάλι ο ανήλικος με ένα απλό άγγιγμα να απαντά ώστε οι αστυνομικοί να έχουν σαφή εικόνα για το είδος του περιστατικού που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Παράλληλα θα υπάρχει και σύστημα γεωεντοπισμού ώστε οι αστυνομικοί να γνωρίζουν άμεσα που βρίσκεται το παιδί που ζήτησε βοήθεια.
Η διαφοροποίηση με τo panic button που έχουν σε κινητά τηλέφωνα γυναίκες ή άντρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι ότι στους ανήλικους ενεργοποιείται άμεσα με το «κατέβασμα» της εφαρμογής και δεν χρειάζεται να έχει προηγηθεί καταγγελία σε αστυνομική υπηρεσία.
Σχετικά με το «κουμπί πανικού» στα ενήλικα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ από τις 23 Μαρτίου 2023 που ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος μέχρι 31 Αυγούστου είχαν ενεργοποιηθεί 588 αυτοματοποιημένα μηνύματα. Οι γυναίκες θύματα που εγγράφηκαν στην εφαρμογή ήταν 4186 και οι άντρες 195.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.