Μενού
kakokairia-diasostes
Διασώστες εν μέσω κακοκαιρίας | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  • Α-
  • Α+

Την εκτίμησή του για το πότε θα επανέλθει ο θεσσαλικός κάμπος μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel  έκανε ο δρ Νικόλαος Δαναλάτος, Κοσμήτορας και καθηγητής Γεωργίας και Οικολογίας φυτών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μιλώντας στο Action24, ανέφερε πως «πιστεύω για να επανέλθει σε ένα πρότερο επίπεδο η Κάρλα, θα χρειαστούν ένας με δύο μήνες. Σε ό,τι αφορά τα μέρη του θεσσαλικού κάμπου, ένα μεγάλο μέρος και εύχομαι το μεγαλύτερο μέρος να επανέλθει άμεσα. Υποτίθεται ότι οι καλλιεργητές θα μπορούν να το καλλιεργήσουν, γιατί θα έχουν πάρει τις αποζημιώσεις και να αντικαστήσουν τον εξοπλισμό τους» είπε στην αρχή,

«Από φυσικής πλευράς, ένα μεγάλο μέρος θα επανέλθει άμεσα. Η άρωση θα γίνει κάτω από τον κατάλληλο χρόνο και την κατάλληλη υγρασία, θα γίνει ανακάτεμα των φερτών υλικών με το "παλιό έδαφος" και δεν θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα» σημείωσε, επίσης.

«Καμπανάκι» για τα πρωτοβρόχια

Έκρουσε, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για τα πρωτοβρόχια σημειώνοντας: «Μην νομίζουμε πως δεν υπάρχει προηγούμενο με αυτό το φαινόμενο. Θα πρέπει όλες οι αναχαιτίσεις, τα αναχώματα που έχουν καταστραφεί από αυτό το φαινόμενο, να διορθωθούν άμεσα, διότι οποιαδήποτε βροχή, και πολύ μικρότερης έντασης, θα μπορέσει να προκαλέσει προβλήματα, γιατί η γη έχει γεμίσει νερό σε όλη τη λεκάνη, πόσο μάλλον στα πεδινά, και έτσι αν λάβουν χώρα οι βροχές του Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, δεν θα μπορέσει το νερό να τα τραβηχθεί από τη γη».

«Επομένως, κρούω τον κώδωνα του κίνδυνου για οτιδήποτε μπορεί να φτιαχτεί άμεσα και πρόχειρα, να φτιαχτεί άμεσα γιατί θα έχουμε προβλήματα. Ακόμη και σε βροχές της τάξης των 10 και 20 χιλιοστών την ώρα, που δεν είναι τόσο σημαντικές, μπορούν να προκληθούν προβλήματα, καθώς το έδαφος είναι διαβρωμένο. Μην τα αφήσουμε έτσι, αναφέρομαι για τη λίμνη Κάρλα» πρόσθεσε σχετικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA