Μενού
opla3d
Τα όπλα και ο 3D εκτυπωτής που κατασχέθηκαν από την ΕΛΑΣ | astynomia.gr
  • Α-
  • Α+

Το θέμα της κατασκευής όπλων ακόμα και μέσα σε σπίτια με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3Dprinter) απασχολεί τα τελευταία χρόνια τις διωκτικές Αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη και ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα μετά τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων ηλικίας 19 και 20 ετών στη Σάμο. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ. «κατόπιν αξιολόγησης και κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριακών στοιχείων που παρείχε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ταυτοποιήθηκαν οι κατηγορούμενοι και διακριβώθηκε η δράση πολυεγκληματικής ομάδας (polycriminal), τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από τον μήνα Δεκέμβριο του περασμένου έτους, προέβαιναν στη διακίνηση κάνναβης σε τρίτα άτομα που διέμεναν στη Σάμο, ενώ παράλληλα κατείχαν όπλα κρότου - λάμψης, τα οποία στη συνέχεια μετέτρεπαν σε λειτουργικά πυροβόλα, καθώς επίσης παρήγαγαν - κατασκεύαζαν πυροβόλα όπλα, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο εκτυπωτή (3Dprinter), με σκοπό την εμπορία.»

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας «όπως προέκυψε μετά από πολύμηνη έρευνα, οι κατηγορούμενοι αφού είχαν προμηθευτεί 3Dεκτυπωτή, τον οποίο είχαν εγκαταστήσει στην οικία του ενός μέλους της οργάνωσης και έχοντας την απαραίτητη γνώση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, προέβαιναν στην παραγωγή - εκτύπωση είτε αυτοτελών όπλων, είτε ουσιωδών ανταλλακτικών και μερών αυτών, ενώ παράλληλα είχαν προμηθευτεί 2 πιστόλια κρότου λάμψης, με σκοπό τη μετατροπή αυτών σε ενεργά πυροβόλα όπλα και την επακόλουθη πώλησή τους σε ενδιαφερόμενους αγοραστές. Μάλιστα, τα μέλη της συμμορίας, με τη χρήση του ανωτέρω εξοπλισμού, είχαν κατασκευάσει τρισδιάστατη εκτυπωμένη ημιαυτόματη καραμπίνα, η οποία αποτελεί νέα μορφή οπλισμού».

Ανάμεσα στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν ήταν 5 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 4 καρούλια που περιείχαν αναλώσιμο υλικό – πρώτη ύλη του εκτυπωτή τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3Dprinter), πλαστική πιστολοειδής λαβή ημιαυτόματου όπλου, πλαστικός γεμιστήρας για ημιαυτόματο όπλο, 6 φορητά μέσα αποθήκευσης, το ένα εκ των οποίων συνδεδεμένο με τον εκτυπωτή τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3Dprinter), αναδιπλούμενοι σουγιάδες, κινητά τηλέφωνα, σκληροί δίσκοι, 2 πιστόλια κρότου με 2 γεμιστήρες, εκ των οποίων το ένα χωρίς το πλαστικό μέρος της λαβής του, 4 πλαστικά μέρη λαβής όπλου, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, 2 μεταλλικοί τρίφτες κάνναβης, πλαστικός κορμός με μηχανισμό σκανδάλης ημιαυτόματου όπλου και πλαστικό κλείστρο με κάννη ημιαυτόματου όπλου.

Είχαν βρει αγοραστή μέσω Dark Web

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νεαροί είχαν βρει ήδη αγοραστή και θα πωλούσαν τα απλά πιστόλια έναντι 350 ευρώ και τα ημιαυτόματα όπλα και τις καραμπίνες έναντι 800 ευρώ. Επίσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν ένας από τους φοιτητές είχε επικοινωνήσει μέσω Dark Web με έναν άντρα, υπήκοο τρίτης χώρας, και τον ρωτούσε πληροφορίες για το πώς να κατασκευάσει αυτά τα όπλα. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος άνδρας του έστειλε πληροφορίες μέσω βίντεο και φωτογραφιών.

Στα τέλη Μαΐου του 2022 το θέμα της κατασκευής των συγκεκριμένων όπλων και κυρίως τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της απειλής είχε απασχολήσει ειδικούς που συμμετείχαν σε διεθνή διάσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί από την Europol και την Ολλανδική Αστυνομία. Αρχιφύλακας της Ολλανδικής Αστυνομίας είχε πει: «Η ανάπτυξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης πυροβόλων όπλων είναι μια τρέχουσα και μελλοντική απειλή. Επομένως, η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε» ενώ ο επικεφαλής της ομάδας ανάλυσης όπλων και εκρηκτικών της Europol είχε τονίσει: «Η απειλή από τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα όπλα βρίσκεται στο «ραντάρ» της Europol, εν μέσω του αυξανόμενου αριθμού τέτοιων πυροβόλων όπλων που κατασχέθηκαν σε έρευνες σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Μια τέτοια πρόκληση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο συνδυάζοντας την τεχνογνωσία, τους πόρους και τις γνώσεις των αρχών επιβολής του νόμου, του ιδιωτικού τομέα και του ακαδημαϊκού κόσμου για να βγουν τέτοια όπλα από τους δρόμους».

Κατά το συνέδριο τονίστηκε ότι το 2019 δύο άνθρωποι πυροβολήθηκαν στο Halle της Γερμανίας από έναν δράστη που χρησιμοποιούσε αυτοσχέδιο όπλο, βάσει σχεδίου που κατεβάστηκε από το διαδίκτυο για τη μερική κατασκευή του όπλου με τρισδιάστατο εκτυπωτή ενώ τον Απρίλιο του 2021, η Ισπανική Εθνική Αστυνομία (Policía Nacional) εξάρθρωσε ένα παράνομο εργαστήριο στις Καναρίους Νήσους, το οποίο παρήγαγε όπλα τρισδιάστατης εκτύπωσης. Κατασχέθηκαν δύο τρισδιάστατοι εκτυπωτές, μαζί με εξαρτήματα όπλου, ένα αντίγραφο του όπλου και πολλά εγχειρίδια για τον «αντάρτικο πόλης» και τη λογοτεχνία για την υπεροχή των λευκών. Ο ιδιοκτήτης του συνεργείου συνελήφθη και κατηγορήθηκε για παράνομη οπλοκατοχή. Ένα μήνα αργότερα, δύο άνδρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν στην πόλη Keighley στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο έρευνας για την ακροδεξιά τρομοκρατία. Και οι τρεις κατηγορήθηκαν για κατοχή εξαρτημάτων τρισδιάστατων εκτυπωμένων όπλων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA