Μενού
kataigida-kalokairi
Καλοκαιρινό μπουρίνι | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα και το οποίο κορυφώνεται αύριο Πέμπτη (13/06) με τον υδράργυρο να φτάνει κατά τόπους τους 43 βαθμούς.

Ωστόσο, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί ότι το κύμα ζέστης θα έχει σύντομη διάρκεια και πως από την Παρασκευή (14/06) «κάτι έντονο θα συμβεί».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος αναφέρει ότι «μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα. Μετά μάλιστα και το Σάββατο (15/06) θα πάμε σε ήπια ζέστη» ενώ επισημαίνει και τους κινδύνους που έρχονται.

Επίσης, παρουσιάζει το «διάγραμμα της αλήθειας» που δείχνει την πορεία της θερμοκρασίας ψηλά στην ατμόσφαιρα.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει:

«Όπως θα δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί υπάρχουν καμπύλες διαφορετικών χρωμάτων αλλά και μια πιο παχιά καμπύλη μαύρου χρώματος. 

Κάθε μία από τις καμπύλες αυτές αντιστοιχούν σε ένα προγνωστικό σενάριο η δε μαύρη παχιά στο μέσο σενάριο ή στο μέσο δρόμο αλλιώς. 

Όταν οι καμπύλες των άλλων χρωμάτων, είναι κοντά στη μαύρη, τότε λέμε με καλή βεβαιότητα η τάση του καιρού θα συγκλίνει προς τα εκεί. 

Όταν όμως απομακρύνονται τότε κρατάμε "μικρό καλάθι" σε ερωτήσεις του κόσμου σχετικά με τον καιρό των επόμενων ημερών. 

Στο συγκεκριμένο διάγραμμα που αναφέρεται στην Αθήνα έχουμε βάλει και τα όρια με τις γκρι γραμμές σχετικά με τον καύσωνα, την πολλή ζέστη ή την πιο ήπια ζέστη. 

Παρατηρούμε λοιπόν ότι από τις 14 του μήνα ημέρα Παρασκευή, ο υδράργυρος παίρνει την κατηφόρα και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έντονο θα συμβεί. 

Πράγματι λοιπόν μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα. 

Μετά μάλιστα και το Σάββατο θα πάμε σε ήπια ζέστη κι έτσι δείχνει να κρατά μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ

  1. Η απότωμη υποχώρηση του υδραργύρου θα οδηγήσει σε έντονους ανέμους και άρα σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και επιφάνεια ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς
  2. Η σύγκρουση της πολύ θερμής αέριας μάζας με την ψυχρότερη που ακολουθεί θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια και άρα επικίνδυνες καταιγίδες με έμφαση τα βόρεια τμήματα

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA