Μενού
F-16
F-16 | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μάχη με τα κύματα επί μιάμιση ώρα, έδινε ο πιλότος του F-16 που κατέπεσε νότια της Χαλκιδικής, το μεσημέρι της Τετάρτης (20/3). 

Ο πιλότος του μονοθέσιου Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας κατάφερε να σωθεί, εγκαταλείποντας εγκαίρως το μαχητικό και πλέον βρίσκεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι καλά στην υγεία του και δεν έχει σοβαρά τραύματα. 

Σύμφωνα με το MEGA, ο πιλότος διαπίστωσε πρόβλημα στον κινητήρα του μαχητικού πριν το εγκαταλείψει. Συγκεκριμένα, διαπίστωσε πως ο κινητήρας δεν δούλευε σύμφωνα με το πρωτόκολλο και αφού ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και διαπίστωσε πως έχει βλάβη, ενημέρωσε πως εγκαταλείπει το F-16. 

Ο πιλότος εξέπεμψε SOS και Super Puma που συμμετείχε στις έρευνες τον εντόπισε και τον μετέφερε αρχικά στη Λήμνο, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκε στην Αθήνα. 

Μετά την εγκατάλειψη του αεροσκάφους τα τρία F-16 που συμμετείχαν στην άσκηση παρέμεναν στην περιοχή πραγματοποιώντας χαμηλές πτήσεις, προκειμένου οι πιλότοι να μην χάσουν τον συνάδελφό τους από το οπτικό τους πεδίο. 

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ο χειριστής του αεροσκάφους της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, περισυνελέγη σώος από ελικόπτερο της 130 σμηναρχίας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στις 15:02 και διακομίστηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Το χρονικό 

Το F-16 κατέπεσε στις 13:29 στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ψαθούρας. Ο χειριστής του κατάφερε να ενεργοποιήσει εγκαίρως το εκτινασσόμενο κάθισμά του και να πέσει στη θάλασσα και αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αφού οι συνάδελφοί του, που έπαιρναν μέρος στον ίδιο εκπαιδευτικό σχηματισμό με εκείνον, ήταν ουσιαστικά αυτόπτες μάρτυρες της πτώσης του F-16.

Το F-16 είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τρία μαχητικά αεροσκάφη. Στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του πιλότου συμμετείχαν ένα ελικόπτερο Super Puma, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα CL-415, επτά πλωτά του Λιμενικού και ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Λιβερίας. 

Προς το παρόν, παραμένουν άγνωστα τα αίτια του ατυχήματος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA