Μενού
ΑΠΘ
ΑΠΘ | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Άγνωστοι φέρεται να επιχείρησαν να μπουν στον χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, δημιουργώντας κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» και όπως μεταφέρει η ΕΡΤ, οι άγνωστοι μπήκαν με αλυσοπρίονο πριν από μερικές μέρες και υπήρξε κίνδυνος έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων.

Οι άγνωστοι προσπάθησαν να μπουν στον χώρο έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φαίνεται ότι κατάφεραν να σπάσουν το εξωτερικό περίβλημα της προστασίας του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό, που διαπίστωσε το πρόβλημα, ενημέρωσε την αστυνομία.

Σε περίπτωση που είχε προκληθεί ατύχημα, τα πρώτα θύματα θα ήταν οι ίδιοι οι δράστες καθώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της διαρροής από το εργαστήριο.

Κατά τις ίδιες πηγές, ενδεχομένως, επίσης, να καταστρέφονταν συσκευές μέτρησης ραδιενέργειας και ευαίσθητος εξοπλισμός, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια ευρώ. 

Πυρηνικό ριφιφί στο ΑΠΘ
Πυρηνικό ριφιφί στο ΑΠΘ

Διαψεύδει ο πρύτανης

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φειδάς, μιλώντας στο OPEN διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες της εφημερίδας λέγοντας πως δεν υπήρχε κανένα τέτοιο περιστατικό τις τελευταίες μέρες.

Ενημέρωσε πως πριν από περίπου 1,5 μήνα «βρέθηκε παραβιασμένο το λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας, χωρίς να υπάρχει παραβίαση του χώρου και τίποτε παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στην πόρτα του αντιδραστήρα και καμία περίπτωση διαρροής».

Υπογράμμισε πως «δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, δεν τίθεται θέμα ανάφλεξης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έναν «μικρό αντιδραστήρα που χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς (...) και έχει μικρό βαθμό επικινδυνότητας. (...) Υπόκειται σε όλους τους ελέγχους και από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, φυλάσσεται σε χώρο στο υπόγειο, με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό. Είναι από το 1974 για εκπαιδευτικούς σκοπούς». 
Ερωτώμενος γιατί κλήθηκε η αστυνομία στον χώρο το Σάββατο εξήγησε πως «υπήρξε μια προσπάθεια 15 ατόμων να παραβιάσουν με τροχό την περίφραξη του χώρου που γίνεται το νέο έργο της βιβλιοθήκης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της δημόσιας περιουσίας ενός έργου που κοστολογείται στο 1.3 εκατομμύρια».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA