Μενού
fotia aigio kentriki
Φωτιά στο Αίγιο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα, καθώς οι μεγάλες φωτιές σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο και Κέρκυρα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Στον κρατικό μηχανισμό έχει σημάνει συναγερμός, ενώ έχει διαταχθεί ήδη η εκκένωση πλήθους οικισμών στις συγκεκριμένες περιοχές. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να δώσουν ολονύχτια μάχη για να οριοθετήσουν τα μέτωπα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο πολίτες καταγγέλουν εμπρησμό, καθώς είτε εμφανίζονταν ταυτόχρονα δύο και τρεις εστίες είτε η φωτιά ξεσπούσε σε μέρη όπου δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Μάλιστα, στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο που τράβηξε εθελοντής πυροσβέστης, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει εμπρησμό. Το ντοκουμέντο έχει μπει «στο μικροσκόπιο» της Πυροσβεστικής.

Δραματική η κατάσταση στη Ρόδο - Νέο πύρινο μέτωπο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που καίει ανεξέλεγκτα για έκτη συνεχή μέρα. Η κατάσταση είναι δραματική, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και ξενοδοχειακές μονάδες. Οικισμοί και ξενοδοχεία εκκενώθηκαν από κατοίκους και τουρίστες.

Δύο οικισμοί απειλούνται αυτή τη στιγμή καθώς ένα νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε κοντά στο φράγμα Γαδουρά, προς τον οικισμό Μαλώνα και Μάσαρη.

Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν αλλά η προσοχή των Αρχών έχει επικεντρωθεί εκεί. Το μέτωπο που προκαλεί επίσης ανησυχία είναι εκείνο του Ασκληπιείου. Ενεργά μέτωπα υπάρχουν επίσης στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων.

Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις στη νότια Ρόδο, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για το πώς ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, ενώ συλλέγονται μαρτυρίες και υλικό. Ένα σενάριο είναι αυτό του εμπρησμού, καθώς ένα βίντεο που κινεί υποψίες, δόθηκε στην Πυροσβεστική από κάτοικο του νησιού. Υποστηρίζει ότι τραβήχτηκε χθες το βράδυ από τον ίδιο. Στο συγκεκριμένο σημείο φαίνεται να ξεσπά μια φωτιά από το πουθενά…

Νωρίτερα, η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί, εκκενώθηκε προληπτικά, ενώ καμμένα ελάφια βρίσκονται διάσπαρτα στη μέση του δρόμου. Δεν κατάφεραν να ξεφύγουν, όπως και πολλά άλλα ζώα που ζούσαν στα δάση της Ρόδου.

Τεράστια επιχείρηση εκκένωσης – 19.000 άτομα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια

Συνολικά έχουν αποσταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 6 μηνύματα 112 για οργανωμένες απομακρύνσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων και ξένων επισκεπτών. Η εκκένωση αφορούσε 19.000 άτομα.

Χιλιάδες τουρίστες και κάτοικοι του νησιού μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται σε πλοία, κλειστά γυμναστήρια, σχολεία και άλλους χώρους που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο Αίγιο

Ανεξέλεγκτη μαίνεται και η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Δερβενάκια του Αιγίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά καίει σε δασική, πευκόφυτη έκταση, έχει κατεύθυνση προς Ακράτα, ενώ αρχικά πλησίασε απειλητικά τον οικισμό Βυτινιώτικα.

Μάλιστα, μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Κάστρο της Αιγιαλείας να μετακινηθούν προς την περιοχή Καθολικό.

Οι αναζωπυρώσεις έχουν οδηγήσει την φωτιά κοντά στο Διακοφτό και εκτείνεται σε δύο μεγάλα μέτωπα, κοντά στο χωριό Τράπεζα. Τελικά στάλθηκε μήνυμα και στους κατοίκους του συγκεκριμένου οικισμού να εκκενώσουν προς Ακράτα.

Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων είναι δύσκολη λόγω του ανάγλυφου της περιοχής.

Επίγειες δυνάμεις έχουν παραταχθεί στην παλιά εθνική οδό, ώστε να εμποδίσουν την φωτιά να περάσει προς τους παραλιακούς οικισμούς.

Η κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό Κορίνθου – Πάτρας, έχει διακοπεί στο 162,5 χιλιόμετρο, στην θέση της Γέφυρας Τσαγρή. Επίσης, δικόπτονται προσωρινά τα δρομολόγια του Οδοντωτού από Διακοπτό προς Καλάβρυτα.

Κρίσιμη η κατάσταση στην Κάρυστο

Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η αγωνία στην Κάρυστο της Εύβοιας καθώς πλησιάζει η νύχτα και η πύρινη κόλαση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης μπόρεσαν να μετριάσουν το ένα από τα τρία μέτωπα.

Ωστόσο τα άλλα δύο κινούνται εξίσου απειλητικά βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, τη χαμηλή βλάστηση ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική καθώς έχει γεμίσει με πυκνούς καπνούς ολόκληρη η περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή πριν μισή ώρα περίπου ένα από τα πύρινα μέτωπα πλησίασε το χωριό Πλατανιστός και οι αστυνομικοί πρόλαβαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία.

Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο. Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.

Μεγάλη φωτιά και εκκενώσεις οικισμών στην Κέρκυρα

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Περίθειας στην Κέρκυρα, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Η φλόγες καίνε δασική και χορτολιβαδική έκταση, ενώ μάχη με τις φλόγες, δίνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, και άνδρες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας .

Μήνυμα του 112, εστάλη προληπτικά στις 20.10, για απομάκρυνση όσων βρίσκονται στις περιοχές Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια και Σινιές, λόγω της φωτιάς. Στους οικισμούς που αναφέρονται στο μήνυμα του, βρίσκονται τουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια και βίλες.

Παράλληλα, αργά το βράδυ της Κυριακής δόθηκε εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι και Κοκκοκύλα. Στάλθηκε μάλιστα νέο μήνυμα από το 112.

Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στο Πεδίο Βολής του Στρατού

Στον αντίποδα, υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα στην περιοχή των Γλαφυρών Μαγνησίας και κατέκαιε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης και πουρνάρια στο Πεδίο Βολής του Στρατού και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, βορείως του Βόλου.

Η φωτιά που είχε δύο μέτωπα και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων μπήκε μέσα στο Πεδίο Βολής και ακούγονταν εκρήξεις, αλλά αμέσως έσπευσαν πολύ μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο, πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις του Στρατού και δεκάδες υδροφόρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, ενώ από αέρος ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη tractors έδιναν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που κάποια στιγμή κατευθυνόταν προς το χωριό Γλαφυρές.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη που ήταν παρούσα στο μέτωπο της φωτιάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη και γι αυτό σήμανε συναγερμός και η κινητοποίηση ήταν αστραπιαία ώστε να προλάβουμε περαιτέρω επέκτασή της και κυρίως να μη πλησιάσει προς τον δρόμο και τις κατοικημένες περιοχές»

Η ίδια συμπλήρωσε: «Κατ΄απαίτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ήρθαν αμέσως τα τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και με συνεχείς ρίψεις νερού στις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από αέρος και η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.Τώρα την πλήρη κατάσβεσή της έχουν αναλάβει οι επίγειες δυνάμεις και ο στρατός».

 

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA