Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης η συνεδρίαση των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου για τον σεισμό στη Σαντορίνη και, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος, η σεισμική δραστηριότητα είναι στα «ίδια επίπεδα και τα μέτρα παραμένουν ως έχουν».
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η παράταση των έκτακτων μέτρων για τον σεισμό, όπως ότι στα τέσσερα νησιά, δηλαδή στη Σαντορίνη, στην Ανάφη, στη Χίο και στην Αμοργό, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή.
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει το Σάββατο προκειμένου να επαναξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να εκδώσει το πόρισμα.
Σαντορίνη: Τι ανακοίνωσε ο Παπαζάχος
«Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, στην περιοχή της Άνδρου έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα περισσότεροι από 1.100 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3 με μέγιστο αριθμό 5,3 και η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στα ίδια περίπου επίπεδα», είπε.
Υπάρχει μια ελαφρά μετατόπιση των επικέντρων προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο, τόνισε. «Επίσης, δεν είναι ανησυχητικό ότι οι κάτοικοι στα διαφορετικά νησιά αισθάνονται με διαφορετικό τρόπο τους σεισμούς, μια και τόσο η απόσταση όσο και ο τρόπος που γίνονται σεισμοί επηρεάζει το πόσο κάθε άνθρωπος αισθάνεται αυτές τις σεισμικές δονήσεις», πρόσθεσε.
Η ηφαιστειακή διέγερση στο εσωτερικό της καλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο.
Πέρα από τα φαινόμενα αυτά, οι επιτροπές θα ήθελαν να επισημάνουν στους κατοίκους ότι πρέπει να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή, όπως είναι η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, η επιλογή ασφαλών διαδρομών κατά τη μετακίνησή τους στα νησιά, ιδίως η αποφυγή περιοχών με έντονο καθοριστικό κίνδυνο. Ειδικά για την Σαντορίνη, η αποφυγή χρήσης των τεσσάρων λιμανιών της Καλντέρας, στα οποία αυτός ο κίνδυνος είναι αυξημένος.
Σαντορίνη: Τι είπε για τον σεισμό καθηγητής
Με τη Σαντορίνη να βρίσκεται για ακόμα μία ημέρα στο έλεος των σεισμών, δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ειδικών που θέλουν οι πιο ισχυρές δονήσεις να έπονται ακόμα, και να φτάνουν μεγάλα μεγέθη.
Ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου, μίλησε στο Action 24 για τη σιγουριά ενός σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ, χωρίς να γνωρίζει πότε θα ξεσπάσει.
«Είναι σαφές ότι αυτή η μέτρια δραστηριότητα συνεχίζει απτόητη και θα διαρκέσει για αρκετό διάστημα. Με αυτά τα γεγονότα δεν επηρεάζεται η ασφάλεια στη Σαντορίνη», είπε στην αρχή.
Ο καθηγητής εξήγησε πως σχολιάζει ως μέτρια την παρούσα δραστηριότητα καθώς «αυτή που περιμένουμε, η μεγάλη, εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να γίνει και θα είναι μεγέθους 6».
«Αυτή τη στιγμή ενεργοποιούνται ρήγματα μέχρι 3 χιλιόμετρα μήκος, το ρήγμα της Ανύδρου είναι δίπλα τους, και με τόσο μεγάλο διάστημα που κουνιούνται όλα, κάθε φορά που σπάει ένα ρήγμα, γίνεται τεράστια αναδιάταξη».
Ο καθηγητής υπογράμμισε πως ένα τέτοιο γεγονός «δεν θα ήταν καταστροφικό, θα κάνει κάποιες μικρές ζημιές, γιατί είναι 20 χιλιόμετρα μακριά και σε μεγάλο βάθος».
Ερωτηθείς για τα σενάρια να προκληθεί τσουνάμι από επικείμενη δόνηση, εκτίμησε πως «Κανονικά δεν έχουμε με τα 6 Ρίχτερ τσουνάμι, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος κατολισθήσεων, κυρίως λόγω του υποθαλάσσιου ηφαίστειου του Κολούμπο».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.