Μενού
ifaisteio santorini.jpg
Σαντορίνη. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Για την άκρως ενδιαφέρουσα τρισδιάστατη απεικόνιση του ηφαιστείου «Κολούμπος» στη Σαντορίνη, μίλησε στην ΕΡΤ η Εύη Νομικού, ηφαιστειολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ. Σημειώνεται ότι η έκρηξη του ηφαιστείου το 1650 προκάλεσε καταστροφικό τσουνάμι.

Την τρισδιάστατη απεικόνιση του ηφαιστείου δημιούργησαν ερευνητές του γερμανικού ινστιτούτου GEOMAR, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

«Είναι ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο βορειοανατολικά της Σαντορίνης και σε περίπου 500 μέτρα έχουμε βρει πάρα πολλά υδροθερμικά πεδία, που σημαίνει ότι αυτό το ηφαίστειο είναι πολύ ενεργό», ανέφερε η Εύη Νομικού.

213123.png
Τρισδιάστατο σεισμικό σύνολο δεδομένων του ηφαιστείου Κολούμπο, που δείχνει τις αποθέσεις της έκρηξης του 1650 (η πορτοκαλί ημιδιαφανής επικάλυψη) και τον κρατήρα που σχηματίστηκε από μια μεγάλη έκρηξη. | ΕΡΤ/ Karstens et al. 2023

«Το 2019 με το ωκεανογραφικό πλοίο ΠΟΣΕΙΔΩΝ, σε συνεργασία με την GEOMAR μπορέσαμε να κάνουμε να κάνουμε τρισδιάστατη απεικόνιση της στρωματογραφίας του ηφαιστείου και να ανακαλύψουμε κάτι το οποίο ήταν εκπληκτικό: ότι η μεγάλη έκρηξη και το τσουνάμι, το οποίο προκλήθηκε οφειλόταν σε μια τεράστια κατολίσθηση στην βορειοδυτική πλευρά του κόλπου», τόνισε η ίδια.

Για τα «μυστικά του παρελθόντος» που αποκαλύφθηκαν η ηφαιστειολόγος είπε ότι πλέον οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να τα αποκρυπτογραφήσουν.

Για το αν μπορεί να επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο η Εύη Νομικού απάντησε ότι «όλες οι πιθανότητες είναι ανοικτές». Γι’ αυτό όπως εξήγησε οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει στην καρδιά του ηφαιστείου ηλεκτρονικούς αισθητήρες για να εντοπίσουν εγκαίρως μια ηφαιστειακή κατολίσθηση.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA